Business Internaţional

Inflaţia şi dobânzile în regiune: cu riscurile inflaţioniste persistând, cehii şi maghiarii insistă pe prudenţă. În Polonia, divergenţele privind lansarea reducerilor de dobânzi se adâncesc

Inflaţia şi dobânzile în regiune: cu riscurile...

Autor: Catalina Apostoiu

10.12.2024, 23:38 139

♦ Dobânda de referinţă este în prezent de 5,75%, aceasta rămânând neschimbată din octombrie 2023.

Inflaţia din Cehia a încetinit peste aşteptări în noiembrie, dar s-a menţinut în apropiere de limita superioară a intervalului de toleranţă, în condiţiile în care strategii băncii centrale a ţării analizează o pauză în reducerea costurilor de finanţare, scrie Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 2,8%, nivel similar cu cel din octombrie şi inferior mediei estimărilor analiştilor, de 3%, şi proiecţiei băncii centrale, de 2,9%.

Strategii din Praga încearcă să pună în balanţă riscurile persistente legate de scumpirea serviciilor şi o redresare a pieţei proprietăţii cu creş­terea modestă a economiei şi celei mai mari pieţe de export a ţării, Germania. Deşi banca centrală cehă se aşteaptă ca inflaţia să încetinească anul viitor, unii membrii ai boardului acesteia cer prudenţă după reducerea dobânzii cheie cu 300 de puncte bază în total în ultimul an la 4%.

Presiunile inflaţioniste persistente ar putea justifica o pauză în reducerea dobânzilor chiar din această lună, a declarat Jan Kubicek, membru al boardului băncii. Pentru el, focusul este pe inflaţia de bază, iar deşi un nivel de aproximativ 2,4% nu este foarte „rău la primă vedere“, acesta arată că dezinflaţia în servicii s-a oprit.

În timp ce o pauză în decembrie e posibilă, toate opţiunile sunt deschise pentru februarie, a adăugat Kubicek. Deciziile următoare vor fi bazate pe date din economia locală şi de peste graniţe, iar paşii făcuţi de BCE şi Fed vor fi de asemenea parte din discuţie.

În Ungaria, inflaţia a accelerat pentru a doua lună consecutiv, cu scumpirea alimentelor şi serviciilor şi deprecierea puternică a forintului împingând creşterea preţurilor mai aproape de limita superioară a intervalului de toleranţă al băncii centrale a ţării.

Preţurile de consum au urcat cu 3,7% în noiembrie, faţă de o creştere de 3,2% în octombrie. Banca centrală maghiară, care şi-a menţinut dobânda de referinţă la 6,5% în octombrie şi noiembrie, s-a angajat să menţină dobânzile pe pauză pentru o ìperioadă susţinutăî în urma deprecierii forintului.

Accelerarea inflaţiei în noiembrie a fost determinată de o scumpire anuală cu 7% a serviciilor, reflectând creşterea salariilor reale din acest an.

Din Polonia, preşedintele băncii centrale a ţării, Adam Glapinski, a surprins în urmă cu câteva zile opinia publică, sugerând că o discuţie privind primele reduceri de dobânzi după o pauză lungă va fi posibilă doar în jurul lunii octombrie 2025, iar acţiunile specific va trebui să aştepte până în 2026.

Unii membri ai consiliului de politică monetară al băncii nu împărtăşesc însă opinia lui Glapinksi privitor la dobânzi, notează Business Insider.

Dobânda de referinţă este în prezent de 5,75%, aceasta rămânând neschimbată din octombrie 2023.

Potrivit unui alt membru al consiliului, Przemyslaw Litwiniuk, unii membri încă văd posibilitatea reducerii dobânzilor în martie 2025.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels