Business Internaţional

Inflaţia, tranzitorie sau nu? BCE vs pieţe şi consumatori

Inflaţia, tranzitorie sau nu? BCE vs pieţe şi consumatori

Autor: Catalina Apostoiu

28.10.2021, 23:10 246

Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânzile şi politica monetară neschimbate în pofida persistenţei presiunilor inflaţioniste.

Banca Centrală Europeană şi-a reînnoit angajamentul de a realiza achiziţiile de obligaţiuni de urgenţă într-un ritm „moderat“ mai lent, menţinându-şi calmul chiar în condiţiile în care creşterea puternică a inflaţiei îi determină pe investitori să avanseze pariuri nedorite pe majorări de dobânzi, scrie Bloomberg.

La câteva ore după ce datele spaniole au indicat cele mai puternice creşteri de preţuri din ultimele trei decenii, Consiliul Guvernator al BCE şi-a menţinut limbajul anterior ce semnalează reducerea achiziţiilor lunare de la nivelul de aproximativ 75 miliarde de euro susţinut din martie până în septembrie. Acesta a promis de asemenea menţinerea programului PEPP de 1.850 miliarde de euro până în martie 2022 sau mai târziu dacă va fi nevoie.

În ultima săptămână, pieţele financiare au semnalat că nu cred în angajamentul BCE de menţinere a dobânzilor ultrascăzute. Investitorii pariază acum că va exista o schimbare drastică de strategie de la stimulentele fără precedent din criză la majorări de dobânzi de 20 de puncte bază în mai puţin de un an.

Cu inflaţia aflată acum la 5,5% în Spania, consumatorii din zona euro n-au mai fost atât de îngrijoraţi cu privire la creşterea preţurilor din 1993, iar datele următoare sunt aşteptate să indice o accelerare a presiunilor inflaţioniste şi în alte părţi din regiune. Inflaţia din zona euro a atins 3,4% în septembrie, un maxim pe 13 ani.

BCE a anunţat că dobânzile nu vor creşte până când estimările nu indică inflaţia menţinându-se susţinut la 2%.

Anunţând decizia de reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în septembrie, şefa BCE, Christine Lagarde, a arătat clar că aceasta este doar o recalibrare, în condiţiile în care banca consideră că creşterea inflaţiei este temporară şi se va tempera în decursul anului viitor.

Totuşi, nu toată lumea este de acord cu Lagarde. James von Moltke, director financiar, Deutsche Bank, a declarat pentru CNBC că inflaţia „va fi mai mult decât tranzitorie“.

„Există motive bune să se considere că se va normaliza în timp, însă clienţii corporate ne spun că observă o persistenţă mai mare a presiunilor inflaţioniste în businessurile lor decât ne-am fi dorit să observăm“, a adăugat acesta.

În acest context, observatorii se aşteaptă ca Lagarde să anunţe un tapering oficial în decembrie.

Când vine vorba de dobânzi, unii jucători de pe piaţă cred că BCE subestimează presiunile inflaţioniste şi că va fi prin urmare nevoită să anunţe o majorare înainte de finalul anului viitor.

BCE vede inflaţia la 2,2% în 2021, 1,7% în 2022 şi 1,5% în 2023, deci sub ţinta sa de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO