Inflaţia din Ungaria a crescut peste aşteptările băncii centrale. În acest context, banca centrală este nevoită să amâne o eventuală rundă de relaxare a politicii monetare, scrie Bloomberg.
Preţurile de consum au crescut anual cu 4,1%, comparativ cu 3,7% în iulie, a anunţat joi biroul de statistică de la Budapesta. De la lună la lună, preţurile au crescut cu 0,7%.
Banca Naţională a Ungariei a redus luna trecută dobânda de referinţă cu un sfert de punct, până la 6,75%, care este în prezent cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană, după reducerea de miercuri a României.
Pentru Ungaria, aceasta a fost cea de-a 15-a rundă consecutivă de relaxare a politicii monetare, dar acum există speculaţii cu privire la momentul în care factorii de decizie vor lua în sfârşit o pauză.
Guvernatorul adjunct Barnabas Virag a declarat, după decizia de luna trecută, că este posibil să mai existe spaţiu pentru una sau două reduceri de un sfert de punct în acest an, chiar dacă inflaţia se va menţine în jurul valorii de 4% în restul anului.
Banca urmăreşte o inflaţie de 3% pe termen mediu, cu o marjă de toleranţă de un punct procentual în jurul acesteia.
Costurile alimentelor au crescut în iulie, după ce guvernul a pus capăt reducerilor obligatorii pentru supermarketuri la alimentele de bază. Costul făinii a crescut cu 38% într-o lună, în timp ce preţul zahărului a crescut cu 14% din iunie.