Business Internaţional

Îngenuncheată de pieţe, Ungaria se grăbeşte să intre sub scutul FMI

Îngenuncheată de pieţe, Ungaria se grăbeşte să intre sub scutul FMI

„Independenţa economică“ declarată de premierul ungar Viktor Orban a durat puţin mai mult de un an

Autor: Paul Comşa

21.11.2011, 00:05 686

Ungaria a demarat negocierile cu FMI şi cu UE pentru un nou acord financiar preventiv pentru a se proteja de tur­bulenţele din zona euro, dar procesul de negociere va fi puternic îngreunat dacă guvernul ungar va aplica în continuare politici economice neortodoxe, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Pentru premierul Viktor Orban, care atunci când a venit la putere a respins cu vehemenţă ideea unui acord cu FMI, pe care ministrul economiei Gyorgy Matolcsy îl califica luna trecută drept un "semn de slăbiciune", anunţarea intenţiei de a cere din nou asistenţă financiară de la FMI reprezintă o înfrângere politică. Totuşi, analiştii apreciază că premierul ungar nu se va conforma cu uşurinţă condiţiilor dure pe care FMI le impune de obicei pentru garantarea împrumuturilor.

Ungaria, care se confruntă cu o criză de credibilitate din cauza politicilor "neorto­doxe" ale guvernului, încearcă să evite astfel o retrogradare a ratingului ţării. Totodată, politica guvernului de a impune o taxă specială pe bănci a redus puternic creditarea în Ungaria. Totuşi, având în vedere politicile neconvenţionale adoptate de executiv în trecut, este puţin probabil ca FMI să-şi angajeze resursele financiare fără a impune condiţii stricte sau ca guvernul de la Budapesta, care a luptat pentru inde­pendenţă economică, să accepte o limitare a propriilor puteri.

Ungaria a primit în octombrie 2008 o asistenţă financiară de 20 mld. euro de la FMI, UE şi Banca Mondială. Ungaria a accesat două treimi din acest pachet de finanţare, dar negocierile cu FMI în cadrul acordului au fost întrerupte în iulie anul trecut din cauza introducerii unei taxe suplimentare pentru bănci. Atunci, Orban declara că "eliberarea" Ungariei de FMI este un pas înainte către autodeterminarea naţiunii şi că Budapesta nu va mai fi legată de instituţia internaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO