Business Internaţional

Iniţiativa Merkel-Macron: Germania şi Franţa vor să lanseze un fond de recuperare la nivelul Europei de 500 miliarde euro, dar Austria nu este mulţumită de propunere

sursa foto: Profimedia

„Un semnal politic puternic”, „un mare pas înainte” sau un moment „istoric” – acestea au fost doar câteva dintre reacţiile publice survenite în urma declaraţiei celor două puteri.

Autor: Alex Ciutacu

19.05.2020, 14:48 343

Germania şi Franţa şi-au unit forţele pentru a cere împreună un fond de revenire economică de 500 miliarde euro la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce se doreşte a fi un răspuns fiscal coordonat în faţa crizei, potrivit FT.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au anunţat iniţiativa în timpul unei videoconferinţe comune organizată luni.

Banii pentru acest fond ar trebui atraşi de Comisia Europeană prin împrumut de pe pieţele de capital. Finanţările sunt gândite pentru a susţine consumul, nu pentru a împrumuta guvernele naţionale.

Cum a fost primită iniţativa Merkel-Macron

„Un semnal politic puternic”, „un mare pas înainte” sau un moment „istoric” – acestea au fost doar câteva dintre reacţiile publice survenite în urma declaraţiei celor două puteri, conform CNBC.

Alocarea acestor fonduri ar trebui realizată prin intermediul bugetului UE – la care contribuie toate cele 27 de state membre şi prin care se finanţează de obiei proiectele în regiune.

„Planul reprezintă un pas istoric făcut de Germania, care se îndepărtează de poziţia puternică pe care o avea împotriva utilizării unei datorii comune pentru a finanţa alte state membre”, au explicat analiştii firmei de cercetare Eurasia.

De la începutul crizei actuale, ţări europene precum Italia, Spania şi Franţa au cerut liderilor europeni să ia în considerare aşa-numitele „coronabonduri” – un instrument financiar care ar combina datoriile naţionale ale mai multor state membre, urmând ca acestea să fie vândute în pieţele publice drept o singură emisiune de obligaţiuni.

Propunerea a fost criticată vehement iniţial de ţări precum Olanda, Austria şi Germania, întrucât acestea spuneau că o astfel de soluţie este prea periculoasă pentru plătitorii de taxe şi că ar fi în contradicţie cu o serie de tratate europene.

Acest argument a existat şi în trecut, în special în cazul crizei datoriilor suverane din 2011 – într-un moment în care anumite ţări erau în pragul falimentului, iar altele nu voiau să îşi asume riscul de a le ajuta.

Deşi e posibil ca soluţia finală să nu fie prin coronabonduri, planul de 500 miliarde euro necesită în continuare aprobarea statelor membre.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a spus că ajutorul ar trebui oferit sub formă de împrumuturi, nu de granturi – aşa cum au propus Franţa şi Germania.

Comisia Europeană va prezenta un plan mai detaliat pe această idee săptămâna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO