După Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Italia, chiar şi Elveţia, paradisul superbogaţilor, se gândeşte cum să-i taxeze pe aceştia. Sunt responsabili pentru schimbările climatice, acuză socialiştii elveţieni.
Multimilionarii şi antreprenorii din Elveţia ameninţă să părăsească ţara din cauza unei propuneri de introducere a unei taxe pe moştenire depusă de Tinerii Socialişti (JUSO), potrivit iamexpat.com.
Cantoanele elveţiene se tem că chiar dacă referendumul are puţine şanse de succes, simpla perspectivă a organizării acestuia reprezintă un motiv suficient pentru ca mulţi bogaţi să plece.
Povestea începe cu planul „Iniţiativa pentru Viitor“ care a câştigat suficiente semnături pentru a deveni referendum în 2023, fiind înaintat oficialilor federali din Berna în februarie 2024. Potrivit propunerii JUSO, o taxă pe moştenire de 50% ar urma să fie impusă tuturor persoanelor a căror avuţie depăşeşte 50 milioane de franci. În acest caz, avuţia se referă atât la activele personale, cât şi la cele deţinute de companiile de familie.
JUSO a argumentat că veniturile obţinute de pe urma taxei vor permite Elveţiei să facă progrese în atingerea obiectivelor de mediu. Vicepreşedinta JUSO Melanie Rufi susţine că bogaţii sunt „responsabili“ pentru schimbările climatice şi „contribuie enorm la distrugerea climatului prin investiţiile şi comportamentul lor de consum“.
Cantoanele elveţiene sunt îngrijorate în legătură cu un exod al celor superbogaţi. Recent, directorul financiar al cantonului Nidwalden a confirmat că mai mulţi dintre rezidenţii multimilionari au început să plece.
Italia ar putea modifica un regim fiscal legat de veniturile realizate în străinătate de rezidenţii noi, regim ce transformă ţara într-o destinaţie de top pentru bogaţii lumii, scrie Bloomberg.
O taxă anuală unică de 100.000 de euro pe veniturile din străinătate ar putea fi dublată la 200.000, a anunţat ziarul italian Il Messagero.
Premierul Giorgia Meloni caută căi de a obţine mai mult cash pe fondul presiunilor actuale asupra finanţelor publice ale Italiei înainte de bugetul din toamnă.
Recent, oficiali ai echipei premierului au purtat discuţii preliminare cu ministerul de finanţe despre majorări de taxe asupra băncilor şi asigurătorilor care beneficiază de pe urma majorării dobânzilor din ultimii ani.
Nu a fost luată încă o decizie în acest sens.
Şi în Marea Britanie şi Franţa, perspectiva majorării taxelor pentru cei bogaţi i-a determinat pe unii să se gândească să se mute în alte ţări.
În UK, guvernul laburist plănuieşte să elimine tratamentul fiscal preferenţial pentru rezidenţii străini bogaţi. O posibilă majorare a taxelor pe moştenire este de asemenea analizată. În Franţa, partidele de stânga s-au angajat la rândul lor să majoreze taxele pentru cei bogaţi.
Şi Rusia plănuieşte să crească taxele pentru cei bogaţi în condiţiile creşterii puternice a costurilor cu războiul.