Business Internaţional

Iniţiativele privind taxarea superbogaţilor se înmulţesc în Europa pe fondul foamei de bani pentru bugete şi nevoii de redistribuire a avuţiei. Elveţienii îi fac responsabili de schimbările climatice

Iniţiativele privind taxarea superbogaţilor se...

Autor: Catalina Apostoiu, Bogdan Cojocaru

07.08.2024, 22:20 227

După Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Italia, chiar şi Elveţia, para­disul superbogaţilor, se gândeşte cum să-i taxeze pe aceştia. Sunt res­ponsa­bili pentru schimbările clima­tice, acuză socialiştii elveţieni.

Multimilionarii şi antreprenorii din Elveţia ameninţă să părăsească ţara din cauza unei propuneri de introducere a unei taxe pe moştenire depusă de Tinerii Socialişti (JUSO), potrivit iamexpat.com.

Cantoanele elveţiene se tem că chiar dacă referendumul are puţine şanse de succes, simpla perspectivă a organizării acestuia reprezintă un motiv suficient pentru ca mulţi bogaţi să plece.

Povestea începe cu planul „Ini­ţia­tiva pentru Viitor“ care a câştigat suficiente semnături pentru a deveni referendum în 2023, fiind înaintat oficialilor federali din Berna în febru­arie 2024. Potrivit propunerii JUSO, o taxă pe moştenire de 50% ar urma să fie impusă tuturor persoanelor a că­ror avuţie depăşeşte 50 milioane de franci. În acest caz, avuţia se refe­ră atât la activele personale, cât şi la cele deţinute de companiile de familie.

JUSO a argumentat că veniturile obţinute de pe urma taxei vor per­mi­te Elveţiei să facă progrese în atin­gerea obiectivelor de mediu. Vice­pre­şedinta JUSO Melanie Rufi susţine că bogaţii sunt „responsabili“ pentru schimbările climatice şi „con­tribuie enorm la distrugerea climatu­lui prin investiţiile şi comporta­mentul lor de consum“.

Cantoanele elveţiene sunt îngri­jo­rate în legătură cu un exod al celor superbogaţi. Recent, directorul fi­nan­ciar al cantonului Nidwalden a con­firmat că mai mulţi dintre rezi­denţii multimilionari au început să plece.

Italia ar putea modifica un regim fiscal legat de veniturile realizate în străinătate de rezidenţii noi, regim ce transformă ţara într-o destinaţie de top pentru bogaţii lumii, scrie Bloomberg.

O taxă anuală unică de 100.000 de euro pe veniturile din străinătate ar putea fi dublată la 200.000, a anunţat ziarul italian Il Messagero.

Premierul Giorgia Meloni caută căi de a obţine mai mult cash pe fondul presiunilor actuale asupra finanţelor publice ale Italiei înainte de bugetul din toamnă.

Recent, oficiali ai echipei premi­e­rului au purtat discuţii preliminare cu ministerul de finanţe despre majo­rări de taxe asupra băncilor şi asigu­ră­torilor care beneficiază de pe urma majorării dobânzilor din ultimii ani.

Nu a fost luată încă o decizie în acest sens.

Şi în Marea Britanie şi Franţa, perspectiva majorării taxelor pentru cei bogaţi i-a determinat pe unii să se gândească să se mute în alte ţări.

În UK, guvernul laburist plănuieşte să elimine tratamentul fiscal preferenţial pentru rezidenţii străini bogaţi. O posibilă majorare a taxelor pe moştenire este de asemenea analizată. În Franţa, partidele de stânga s-au angajat la rândul lor să majoreze taxele pentru cei bogaţi.

Şi Rusia plănuieşte să crească taxele pentru cei bogaţi în condiţiile creşterii puternice a costurilor cu războiul.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24