Business Internaţional

Inovaţie în lumea ştiinţifică: A fost dezvoltată o tehnologie care face bateriile să dureze semnificativ mai mult. Ar putea avea aplicaţii majore în numeroase industrii

Inovaţie în lumea ştiinţifică: A fost dezvoltată o...

Autor: Valeriu Dănilă

09.03.2023, 16:43 8552

Oamenii de ştiinţă americani spun că au produs primul material accesibil comercial care elimină pierderea de energie pe măsură ce electricitatea se mişcă de-a lungul unui fir, o descoperire care ar putea aduce baterii cu durată mai lungă de viaţă, reţele electrice mai eficiente şi trenuri de mare viteză îmbunătăţite, titrează The Wall Street Journal.

Materialele care pot conduce curentul electric fără nicio pierdere, aşa-numitele superconductoare, au fost impracticabile, deoarece trebuie să fie răcite, la aproximativ -196 de grade Celsius şi supuse unei presiuni extreme pentru a funcţiona.

Acum, un grup de cercetători de la Universitatea din Rochester raportează că au creat un nou superconductor care poate funcţiona la temperatura camerei şi la o presiune mult mai mică decât materialele descoperite anterior.

Inovaţia are potenţialul de a crea reţele electrice fără pierderi, magneţi mai buni şi mai ieftini pentru a fi utilizaţi în viitoarele reactoare de fuziune nucleară, potrivit lui Ranga Dias, profesor asistent de inginerie mecanică şi fizică la Universitatea din Rochester, care a condus cercetarea. Acest lucru se datorează faptului că aceste conductoare perfecte funcţionează în condiţii de mediu de zi cu zi şi nu necesită sisteme mari de răcire.

„Am putea levita magnetic trenurile deasupra şinelor superconductoare, să schimbăm modul în care electricitatea este stocată şi transferată şi să revoluţionăm imagistica medicală”, a spus dr. Dias.

Dr. Salamat a declarat că superconductorii care funcţionează la temperaturi şi presiuni normale ar putea ajuta, de asemenea, la abordarea unor probleme precum schimbările climatice.

„O reţea superconductoare poate stoca energia solară sau eoliană, de exemplu, pentru o perioadă nedeterminată de timp şi o poate transfera pe distanţe mari fără pierderi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO