Business Internaţional

Instabilitate politică, infrastructură devastată şi educaţie defectuoasă. Cele 10 oraşe din lume cu cel mai înalt nivel de deteriorare al traiului. Capitala Ucrainei este în top.

Instabilitate politică, infrastructură devastată şi...

Autor: Alex Ciutacu

18.08.2017, 17:58 536

În timp ce multe oraşe din lume evoluează, Europa trece printr-o perioadă de prosperitate economică, şi Melbourne a fost numit oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii locuitorilor, anumite oraşe oferă oportunităţi de trai din ce în ce mai deteriorate din cauza creşterii riscului de acţiuni teroriste în zonele respective şi din cauza instabilităţii politice şi sociale, potrivit Business Insider.

În mare parte, numărul ameninţărilor teroriste din partea unor grupuri precum Stat Islamic sau Boko Haram, continuă să aibă un impact major asupra stabilităţii şi asupra traiului unor oraşe din toată lumea.

Economist Intelligence Unit a efectuat un studiu asupra unui număr de 140 de oraşe din lume în care condiţiile de trai sunt afectate de mai multe variabile.

Studiul acordă oraşelor un punctaj de până la 100 de puncte, luând în calcul nivelul sistemului de sănătate, cultura, mediul înconjurător, calitatea educaţiei şi a infrastructurii.

Oraşe din Australia, Noua Zeelandă şi Europa continuă să domine topul celor mai prospere oraşe, Melbourne fiind pe primul loc, în timp ce oraşe din Orientul Mijlociu, Africa sau Asia, oraşul Kiev din Ucraina, se situează pe primul loc în capătul opusal clasamentului.

Sondajul a fost efectuat doar asupra unor serii de oraşe în care există centre de business sau în care oamenii ar dori să locuiască sau să le viziteze. Nu include locuri precum Kabul din Afganistan sau Bagdad din Irak, dar include oraşele Tripoli şi Damasc, care au prezentat o deteriorare rapidă doar în ultimii ani.

În 2017, capitala Ucrainei, oraşul Kiev se situează pe locul 10 în top, cu un scor de 47.8 puncte din 100. Acest oraş a avut cel mai mare declin în nivelul de calitate al traiului, scăzând 21.4 puncte doar anul acesta. Este de asemenea singurul oraş european care a obţinut mai puţin de 50 de puncte. Oraşl rămâne în continuare în instabilitate socială şi economică, războiul civil fiind în desfăşurare în regiunea Donbass.

Pe locul 9 se situează oraşul Douala din Camerun, cu 44 de puncte. Ţara a picat în criză după ce tensiunile au crescut între vorbitorii de limbă engleză şi vorbitorii de franceză din regiune. Sistemul de sănătate a avut un scor foarte scăzut, de doar 25 de puncte.

Din punct de vedere al sistemului de sănătate, oraşul Harare din Zimbabwe a înregistrat cel mai mic scor, 20.8, situându-se pe locul 8 în clasament cu 42.6 puncte. În schimb, oraşul a înregistrat un scor relativ ridicat în ceea ce priveşte educaţia, 66.7 puncte.

Oraşul Karachi din Pakistan se situează pe locul 7 cu 40.9 puncte, înregistrând doar 20 de puncte în termeni de stabilitate, şi cel mai înalt scor în infrastructură, din acest top 10, înscriind 51.8 puncte.

Capitala şi cel mai mare oraş din Algeria, Algiers, se clasează pe locul 6 cu 40.9 puncte, înscriind 30.4 puncte pentru infrastructură şi 50 de puncte pentru educaţie.

Port Moresby din Papua Noua Guinee, a înregistrat o stabilitate socială scăzută, de 30 de puncte, înregistrând 39.6 puncte în top, ceea ce situează oraşul pe locul 5.

Cu 38.7 puncte, oraşul Dhaka din Bangladesh, capitala statului, a prezentat un punctaj scăzut, de 26.8 puncte în privinţa infrastructurii, şi se află pe poziţia a patra.

 

Prezentând una dintre cele mai grave şi mai rapide deteriorări dintre toate oraşele din acest clasament, oraşul Tripoli are 36.6 puncte. Ameninţarea la adresa stabilităţii sociale venită din partea Stat Islamic continuă să fie resimţită în regiune ceea ce duce la un picaj continuu pentru oraşul din Libia care este pe locul 3 în top.

Ostilităţile din partea grupului Boko Haram duc nivelul de stabilitate al oraşului Lagos din Nigeria la cote alarmante, doar 10 puncte în aceasta privinţă. Totalul de puncte în top, al oraşului situat pe locul 2, este de 36.

Pe primul loc, capitala Siriei, Damascul, a înregistrat o stabilizare recentă în privinţa nivelului de trai dar rămâne cel mai deteriorat oraş din lume potrivi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO