Business Internaţional

Instinctele de stat dirigist ale Italiei au reapărut în pandemie

Instinctele de stat dirigist ale Italiei au reapărut în...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.10.2020, 00:00 73

Timp de aproape trei decenii, mai întâi ca o condiţie pentru intrarea în zona euro şi apoi sub presiunea Bruxellesului de a reduce datoria publică, planurile de vânzare a activelor de stat au devenit o tradiţie la Roma.

Pandemia făcut ca acest proces să-şi inverseze direcţia, scrie Financial Times.

În ultimele luni, Roma a profitat de disponibilitatea Bruxelles-ului de a trece cu vederea starea finanţelor publice ale Italiei în timpul pandemiei pentru a exercita un control mai mare asupra afacerilor considerate strategice - pompând miliarde de euro în unele companii şi îngreunând preluarea de către străini a altora.

De la începutul crizei COVID-19, Roma a recapitalizat Alitalia, o companie aeriană care de două decenii nu a mai produs profit.

Guvernul a întârziat vânzarea unei părţi din activele reţelei Telecom Italia către KKR şi face presiuni pentru crearea unei reţele naţionale unice de fibră de date.

De asemenea, Roma şi-a exprimat intenţia de a deveni acţionar la Ilva, combinatul siderurgic din Apulia al ArcelorMittal.

De asemenea, a dat investitorului controlat de stat Cassa Depositi e Prestiti un mandat de a licita pentru Autostrade per l’Italia, reţeaua de drumuri cu taxă a grupului de infrastructură Atlantia, precum şi pentru Borsa Italiana.

„Niciunul dintre aceste dosare nu are vreo legătură cu pandemia“, a spus Marcello Messori, economist la Universitatea Luiss din Roma şi fostul preşedinte al Ferrovie dello Stato, reţeaua feroviară italiană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO