Business Internaţional

Institutul Finanţelor Internaţionale: Soluţia din Cipru riscă să fie aplicată şi în alte ţări

Institutul Finanţelor Internaţionale: Soluţia din Cipru riscă să fie aplicată şi în alte ţări

Autor: Anca Dumitrescu

27.03.2013, 19:51 2404

"Investitorii vor vedea în soluţia găsită în Cipru o reflexie a manierei în care vor fi gestionate viitoarele tensiuni din zona euro", potrivit unui raport al IFI publicat miercuri.

Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemică în această săptămână, afirmând că soluţia aplicată în Cipru ar putea fi repetată în alte ţări fragile din zona euro.

Institutul a indicat că "rămâne de văzut" dacă această nouă abordare va fi generalizată în uniunea monetară.

► Începe controlul capitalului: Ciprioţii nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 de euro la fiecare drum în străinătate

IFI şi-a exprimat totodată scepticismul profund legat de efectele economice ale planului adoptat de troica creditorilor, respectiv FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), care prevede furnizarea Ciprului a unui împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unor măsuri economice şi reforme politice.

"Pierderile importante provocate deponenţilor şi restrângerea semnificativă a sectorului financiar vor provoca o cădere liberă a economiei cipriote", se arată în raport.

Potrivit IFI, contracţia economică din Cipru ar putea ajunge la 20% în 2013-2015.

Asociaţia bancară estimează totodată că că unul dintre obiectivele planului, evitarea unui nivel nesustenabil al datoriei publice, pare dificil de atins, fiind posibil să fie necesar un nou program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO