Business Internaţional

Institutul Finanţelor Internaţionale: Soluţia din Cipru riscă să fie aplicată şi în alte ţări

Institutul Finanţelor Internaţionale: Soluţia din Cipru riscă să fie aplicată şi în alte ţări

Autor: Anca Dumitrescu

27.03.2013, 19:51 2405

"Investitorii vor vedea în soluţia găsită în Cipru o reflexie a manierei în care vor fi gestionate viitoarele tensiuni din zona euro", potrivit unui raport al IFI publicat miercuri.

Preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a provocat o polemică în această săptămână, afirmând că soluţia aplicată în Cipru ar putea fi repetată în alte ţări fragile din zona euro.

Institutul a indicat că "rămâne de văzut" dacă această nouă abordare va fi generalizată în uniunea monetară.

► Începe controlul capitalului: Ciprioţii nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 de euro la fiecare drum în străinătate

IFI şi-a exprimat totodată scepticismul profund legat de efectele economice ale planului adoptat de troica creditorilor, respectiv FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE), care prevede furnizarea Ciprului a unui împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unor măsuri economice şi reforme politice.

"Pierderile importante provocate deponenţilor şi restrângerea semnificativă a sectorului financiar vor provoca o cădere liberă a economiei cipriote", se arată în raport.

Potrivit IFI, contracţia economică din Cipru ar putea ajunge la 20% în 2013-2015.

Asociaţia bancară estimează totodată că că unul dintre obiectivele planului, evitarea unui nivel nesustenabil al datoriei publice, pare dificil de atins, fiind posibil să fie necesar un nou program.