Business Internaţional

Institutul pentru Studiul Războiului: Moscova este responsabilă de uciderea a 53 de prizonieri de război în Olenivka

Institutul pentru Studiul Războiului: Moscova este...

Autor: Laura Buciu

02.08.2022, 14:18 82

Forţele ruseşti sunt responsabile de uciderea a 53 de prizonieri de război în Olenivka, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News. ISW vine cu dovezi clare care arată că „atacul nu a fost condus de Kiev”, ci ţintit pe distrugerea cu precizie a închisorii.

Doi oficiali americani au confirmat luni, sub protecţia anonimatului, pentru Politico, că la locul închisorii nu au fost găsite urme de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, cel mai precis sistem de artilerie din Ucraina.

Kremlinul susţine că Ucraina a tras cu HIMARS şi rachete ghidate de precizie pentru a ucide prizonieri de război ucraineni şi pentru a descuraja transfugii ucraineni.

Cu toate acestea, imaginile din satelit şi alte imagini de la faţa locului indică faptul că atacul a avariat doar o singură clădire, nu a prăbuşit pereţii acelei clădiri şi nu a lăsat niciun crater de obuz în apropiere, ceea ce sugerează foarte clar că distrugerea închisorii a fost rezultatul fie al unei lovituri de precizie, fie al unui explozibil sau al unui dispozitiv incendiar plantat în interior.

Un oficial american a declarat pentru Politico că „dovezile au arătat că atacul nu a fost condus de Kiev”.

Dacă Ucraina ar fi folosit altceva decât HIMARS pentru a efectua atacul, acesta ar fi lăsat aproape sigur pagube colaterale în jurul unităţii, inclusiv cratere şi alte clădiri avariate. Având în vedere evaluarea SUA potrivit căreia HIMARS nu au fost folosite în atac, institutul a apreciat că Rusia este responsabilă pentru acest atac asupra prizonierilor de război ucraineni, încălcând astfel Convenţiile de la Geneva.

ISW a constatat, de asemenea, că forţele ruseşti ar fi deplasat mai multe trupe din nordul regiunii Doneţk pentru a sprijini poziţiile defensive din sudul Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO