Business Internaţional

Institutul Superior de Sănătate din Italia: rata mortalităţii la nevaccinaţi este de 9 ori mai mare

Institutul Superior de Sănătate din Italia: rata...

Autor: Andreea Tobias

20.11.2021, 18:05 45

Protecţia celor vaccinaţi de mai mult de 6 luni scade de la 95% la 82%, reiese din datele publicate de Institutul Superior de Sănătate din Italia. Rata mortalităţii în rândul celor nevaccinaţi este de 9 ori mai mare.

Rata mortalităţii la cei nevaccinaţi (65 la 100.000) este de aproximativ nouă ori mai mare decât la cei vaccinaţi cu un ciclu complet de şase luni (7 la 100.000) şi de şase ori mai mare decât la cei vaccinaţi cu un ciclu complet de peste şase luni (11 la 100.000).

Aceste date reies dintr-un raport al Institutului Superior de Sănătate (ISS) din Italia, citat de ANSA.

În ultima lună, 64,0% dintre internările la terapie intensivă şi 45,3% dintre decese au avut loc în rândul celor care nu au primit nicio doză de vaccin anti-Covid.

În ultima lună, notează ISS, la terapie intensivă au ajuns 424 de persoane nevaccinate dintr-un total de aproximativ 8 milioane de neimunizaţi în Italia, iar la internări sunt 177 de pacienţi vaccinaţi complet de mai puţin de 6 luni din 39 de milioane de persoane complet vaccinate.

Protecţia oferită de vaccin pentru cei vaccinaţi de mai mult de 6 luni a scăzut de la 95% la 82%.

„După 6 luni de la finalizarea ciclului de vaccinare, există o scădere puternică a eficacităţii vaccinului în prevenirea diagnosticelor la toate grupele de vârstă”, arată ISS.

Fabrizio Pregliasco, virusolog şi director de sănătate al Institutului Irccs Galeazzi din Milano, a atras atenţia la Crăciun: „Cred că trebuie să ne facem griji, adică să planificăm lucrurile imaginându-ne un scenariu care nu este plăcut, inclusiv în lumina a ceea ce se întâmplă în Europa. Ideal ar fi să vă vaccinaţi dacă nu aţi făcut-o deja. Mai presus de toate, ar trebui să mergem mai departe cu a treia doză. După cum vedem în acest moment, avansăm cam încet. În schimb, este important să îi protejăm cât mai bine pe cei care sunt deja vaccinaţi pentru a evita reducerea eficienţei vaccinului. Apoi, mai este nevoie de mult bun simţ şi de planificarea contactelor. Fiecare contact este expus riscului şi trebuie să fim atenţi, mai ales în cazul vizitelor la rude care sunt mai fragile şi mai expuse riscului de infecţie. La mese, reduceţi contactele. Apoi, totul depinde de modul în care va evolua virusul în următoarele săptămâni".

În cel mai pesimist scenariu, spune acetsa, Italia ar putea ajunge la 30.000 de cazuri pe zi în trei sau patru săptămâni dacă nu se implementează măsuri de întărire a prevenţiei, cum ar fi încurajarea vaccinării, revizuirea certificatului verde prin adoptarea modelului 2g - adică acces doar pentru persoanele vaccinate sau vindecate în locurile de agrement, dar păstrând posibilitatea ca angajaţii testaţi negativ să meargă la serviciu - şi o mai mare conştientizare a pericolului prin menţinerea accentului pe limitarea contactelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO