Business Internaţional

Întărirea sectorului privat, o parte cheie a planului polonez de a duce economia într-o clasă superioară. Polonezii au chiar o „constituţie pentru business“

Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2019, 00:04 304

În ultimii 10 ani, economia poloneză a avansat în medie cu 3,8% anual, una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeană. Şi totuşi, calitatea scăzută a creşterii s-a tradus într-un nivel al investiţiilor situat sub potenţialul economiei şi o valoare în urcare a datoriilor consumatorilor şi guvernului. Economia s-a dezvoltat pe fundaţii slabe.

Conştient că acest model de creştere nu poate continua, guvernul polonez a pus la punct un plan de dezvoltare a economiei, creionând măsurile pe care le vizează pentru întărirea fundaţiilor economiei.

Una dintre aceste măsuri este întărirea sectorului privat, în special companii mici şi mijlocii. Dezvoltarea companiilor poloneze va impulsiona creşterea întregii economii poloneze, se arată în planul guvernului, explicat de ministrul dezvoltării. În loc să le controleze, statul ar trebui să le ofere companiilor mici şi mijlocii mai multă libertate pentru creştere şi dezvoltare şi să se concentreze pe un suport mai puternic al acestora.

Companiile mai mari sunt mai bine echipate pentru a produce inovaţie, a crea locuri de muncă de calitate, cât şi lanţuri de cooperare şi expansiune externă.

Companiile-campion au acces la capital mai ieftin, oportunităţi sporite de fuziune, potenţial R&D.

Companiile locale pot fi ajutate printr-o legislaţie efi­cientă, crearea unor instituţii de sprijin şi susţinerea acestora la început de drum. Pe partea de legislaţie se are în vedere crearea de reglementări privind succesiunea pentru afacerile de familie, simplificarea auditurilor fiscale şi a taxelor.

Se are de asemenea în vedere crearea unei administraţii publice mai „prietenoase“, facilitarea accesului antreprenorilor la educaţie şi informare.

Guvernul polonez vrea de asemenea să lanseze mai multe stimulente pentru start-up-uri şi să crească reprezentarea IMM-urilor în portofoliul achiziţiilor publice.

În cadrul planului de dezvoltare, noua „Constituţie pentru Business“ joacă un rol major. Aceasta vizează crearea de reglementări fundamentale pentru activitatea de business, incluzând relaţia cu autorităţile, reducerea obstacolelor juridice pentru antreprenori, simplificarea cooperării în proiecte inovatoare.

Rezultatul ar urma să fie un cost redus al întrunirii cerinţelor formale pentru activitatea de business, crearea unui număr mai mare de companii inovatoare în Polonia.

La începutul anului trecut, legislatorii polonezi au aprobat un pachet de reglementări pentru a ajuta companiile în eforturile de reducere a birocraţiei. Noile reglementări, cunoscute drept „constituţia de business“, au drept obiectiv simplificarea procedurilor pentru cei care îşi creează propriile afaceri, potrivit thenews.pl.

Oamenii de afaceri aflaţi la început vor beneficia de stimulente speciale timp de şase luni, iar mai apoi, timp de doi ani, se vor bucura de un tratament preferenţial.

Potrivit lui Mateusz Morawiecki, principal arhitect al „constituţiei pentru business“, programul va simplifica sistemul fiscal pentru companii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO