Business Internaţional

Inteligenţa artificială vine vin urmă: Microsoft va înlocui jurnaliştii cu roboţi

Inteligenţa artificială vine vin urmă: Microsoft va...

Autor: Dorin Oancea

31.05.2020, 11:03 223

Microsoft urmează să înlocuiască zeci de jurnalişti care colaborează cu site MSN şi să utilizeze sisteme automate pentru a selecta ştiri, informează presa din SUA şi cea britanică.

Alegerea ştirilor de la furnizorii specializaţi şi selectarea titlurilor şi a imaginilor pentru site-ul MSN este realizată în prezent de jurnalişti.

AI-ul va îndeplini aceste sarcini, anunţă Seattle Times.

Microsoft a spus că demersul face parte dintr-o evaluare a activităţii sale. Gigantul tehnologic american a declarat: "Ca toate companiile, ne evaluăm activitatea în mod regulat. Aceasta poate duce la creşterea investiţiilor în unele zone şi, din când în când, redistribuirea altora. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii".

Microsoft, ca şi alte companii tehnologice, plăteşte furnizorii de ştiri pentru conţinutul folosit pe site-ul său web.

Aproximativ 50 de persoane îşi vor pierde locul de muncă la sfârşitul lunii iunie, relatează Seattle Times, dar o echipă de jurnalişti cu normă întreagă va fi păstrată.

"E demoralizant să crezi că maşinile ne pot înlocui, dar înspre acolo mergem", a spus unul dintre cei ameninţat cu concedierea.

Unii jurnalişti au avertizat că inteligenţa artificială ar putea să nu fie pe deplin familiarizată cu orientările editoriale stricte şi ar putea publica poveşti inadecvate.

Un jurnalist citat de Guardian a spus: „Îmi petrec tot timpul citind despre modul în care automatizarea şi AI vor lua toate locurile de muncă, acum mi-l ia pe al meu”.

Microsoft este una dintre numeroasele companii de tehnologie care experimentează forme de aşa-numit jurnalism robotizat, pentru a reduce costurile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO