Business Internaţional

Interes surpriză pentru aderarea la Euro: Elveţia curtează moneda unică, după aprecierea francului

Interes surpriză pentru aderarea la Euro: Elveţia curtează moneda unică, după aprecierea francului

Autor: Radu Racu

30.03.2011, 10:34 191

Exportatorii elveţieni spun că aprecierea monedeinaţionale este un "coşmar pentru toată lumea" iar aderarea lamoneda unică europeană ar fi benefică pentru naţiunea care rămânedin ce în ce mai mult în urma rivalilor de pe continent, scrieBloomberg.

Thierry Stern, preşedintele consiliului deadministraţie al producătorului de ceasuri Patek Philippe , a declarat într-un interviupublicat săptămâna trecută că aprecierea francului "este un coşmar pentru toată lumea.Trebuie să ne adaptăm. Ceva se va întâmpla. Nu ştiu exact când,însă într-o zi se va întâmpla".

Exporturile Germaniei vordepăşi pentru prima dată 1.000 de miliarde deeuro


Exporturile Elveţiei continuă să piardă teren în faţa Germaniei,companiile încercând să depăşească dificultăţile generate de omonedă care s-a apreciat puternic în ultimele 12 luni faţă de euroşi dolar. Ambele ţări au beneficiat de cererea globală pentruprodusele lor, însă ieftinirea monedei europene aajutat vânzările şi creşterea economică din Germania.

Francul elveţian s-a apreciat cu 11% înultimele 12 luni faţă de euro, investitorii căutând în Elveţia unrefugiu în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Preşedintele băncii centrale a Elveţiei, PhilippHildebrand, a declarat recent că avansulfrancului este unul dintre riscurile importante careameninţă economia. Exporturile, care generează circa jumătate dinProdusul Intern Brut al ţării, au crescut cu 7,1% în trimestrul alpatrulea din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. ÎnGermania, vânzările la export au urcat cu 15% în aceeaşiperioadă.

Prognozele pentru anul acesta indică o creştereeconomică de 1,95% în Elveţia şi 2,6% în Germania.

"Exportatorii elveţieni ar fi într-o situaţie multmai bună acum dacă francul nu s-ar fi apreciat atât de mult înultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani,deoarece sectoarele exporturilor sunt similar poziţionate în cazulambelor ţări", a declarat Alexander och, economist la UniCreditGroup Munchen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO