Business Internaţional

Interesele de clan şi frauda ascunsă în spatele unei structuri corporatiste opace costă Portugalia 5 mld. € şi dezintegrarea Banco Espirito Santo

Interesele de clan şi frauda ascunsă în spatele unei...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2014, 20:22 2993

Ceea ce nu a reuşit să facă o criză financiară au făcut interesele de clan şi frauda ascunsă în spatele unei structuri corporatiste complicate şi opace. După patru ani în care economia portugheză a fost supravegheată atent de FMI şi de Comisia Europeană, după mai multe runde de testare a băncilor europene de către BCE, guvernul de la Lisabona salvează printr-un bailout de aproape cinci miliarde de euro activele încă sănătoase ale Banco Espirito Santo, cândva cea mai mare bancă portugheză în funcţie de valoarea de piaţă.

Banca va fi închisă, iar cele mai grele pierderi vor fi suportate de acţionari şi de unii creditori în cel mai nou experiment din zona euro cu strategia de a limita implicarea bugetelor naţionale în salvarea băncilor. Bailout-ul Espirito Santo sugerează că în pofida anilor de eforturi pentru îmbunătăţirea managementului economic şi financiar al zonei euro, sistemele bancare din regiune pot ascunde pericole.

Salvarea activelor sănătoase, care vor fi puse sub administrarea unei „bănci bune” - Novo Banco, controlată de banca centrală a Portugaliei, vine la doar câteva zile după ce banca centrală a asigurat că Banco Espírito Santo poate strânge suficienţi bani de la investitorii privaţi pentru a-şi reveni de pe urma pierderilor record de 3,6 miliarde de euro raportate pentru primul semestru. Acum investitorii sunt cei care trag ponoasele.

 

Banco Espírito Santo s-a prăbuşit cu 75% pe bursă

„Sunt foarte surprins că au luat-o atât de rapid pe calea bailout-ului finanţat de stat. Aceasta îmi sugerează că starea băncii era mult mai proastă decât a fost descrisă”, spune pentru Bloomberg Lutz Roehmeyer, analist la Landesbank Berlin Investment, care are în portofoliu obligaţiuni emise de Espírito Santo.

Bailout-ul vine, de asemenea, după o ploaie de veşti rele legate de situaţia financiară a creditorului, în special despre expunerea acestuia la companiile conduse de familia fondatoare Espirito Santo.

Pierderile au spulberat rezervele de capital şi au împins acţiunile băncii într-un picaj de 75% înainte ca aceastea să fie suspendate de la tranzacţionare vineri.

Espirito Santo va fi, probabil, delistată de pe bursa de la Lisbona, ceea ce înseamnă pierderi grele pentru acţionari. Cei mai mari dintre aceştia sunt Espirito Santo Financial Grup (20%), ale cărui probleme au doborât banca, şi Credit Agricole (14% - banca franceză a avut legături şi cu banca bulgară CorpBank, de asemenea închisă şi plasată sub administrarea specială a băncii centrale). Printre acţionari se mai numără Portugal Telecom şi celebrul fond american de investiţii BlackRock.

 

Au mizat pe ajutorul statului

Pe ramura Espirito Santo Financial Grup, structura acţionariatului se complică. Grupul este controlat în proporţie de 49% de Espirito Santo Irmaos SGPS, care este deţinut în totalitate de Rioforte Investments – acum în faliment, care este controlat de Espirito Santo Internaţional.

Astfel de structuri complexe şi opace există pentru un singur scop, acela de a masca adevărata natură a unor scheme financiare dubioase, notează Forbes. Jurnaliştii revistei cred că managementul Espirito Santo Group a implicat intenţionat banca în finanţarea clienţilor de retail ai grupului ştiind că dacă situaţia se înrăutăţeşte statul va interveni. Banca a continuat să-şi mărească expunerea la grupul părinte în al doilea trimestru cu toate că i-a fost interzis aceasta de către banca centrală.

În iulie, Ricardo Espirito Santo Silva Salgado, patriarhul clanului căruia îi aparţine Banco Espírito Santo şi fostul şef al băncii, a fost arestat într-o investigaţie de spălare de bani şi evaziune fiscală. Autorităţile anchetează, de asemenea, un posibil abuz de informaţii privilegiate de către familia Espirito Santo în Portugalia, Luxemburg şi alte centre financiare. Pe lângă afaceri bancare, interesele clanului Espirito Santo cuprind active imobiliare, de energie, şi de sănătate în Portugalia, Brazilia şi alte ţări, scrie The New York Times.

Banca nu doar că a furnizat finanţare pentru grupul părinte şi unităţilor sale, dar a vândut clienţilor datorii ale acestora în valoare de mai multe miliarde de euro.

În timpul crizei financiare care a îngenunchiat guvernul portughez, Banco Espírito Santo a fost singura bancă locală importantă listată care nu a cerut ajutoare financiare. Decizia a fost văzută atunci ca un semn de soliditate financiară, dar ascundea probabil eforturile conducerii de „a face tot posibilul pentru a nu-şi deschide conturile”, a explicat Antonio Roldan Mones, analist la Eurasia Group.

Banii de bailout vor veni de la fondul de restructurare bancară al ţării, care va fi împrumutat cu 4,4 miliarde de euro de către guvern. Noua bancă va fi vândută pentru ca guvernul să fie sigur că îşi recupereze fondurile. Actualii clienţi ai băncii şi creditorii cu întâietate la plată vor fi protejaţi.

Banco Espirito Santo nu este una dintre cele mai mari bănci portugheze, dar problemele ei au venit în condiţiile în care guvernul încearcă să reabiliteze imaginea ţării în ochii investitorilor internaţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO