Business Internaţional

​Interviu ZF cu Pawel Miechowski, partnerships manager la 11 bit studios, un producător de jocuri video din Polonia, despre pandemie şi ieşirea din criză: “Cooperarea dintre ţări va fi cheia”

​Interviu ZF cu Pawel Miechowski, partnerships manager...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.12.2020, 07:00 74

Criza nu ne afectează planurile şi chiar sperăm să ne extindem dinamica de creştere. De fapt, primul trimestru din acest an a fost unul dintre cele mai bune din istoria noastră, spune într-un interviu pentru ZF Pawel Miechowski, partnerships manager la 11 bit studios, un producător de jocuri video din Polonia. Criza a fost dură pentru o mulţime de afaceri din diferite domenii, însă nu şi pentru industria jocurilor video.

Cum afectează criza actuală afacerea şi planurile companiei şi cum răspunde aceasta provocărilor?

În opinia mea, industria jocurilor video este destul de imună la criza actuală sau cel puţin aşa arată în momentul actual. Există câţiva factori favorabili. Unul este că cea mai mare parte a muncii de zi cu zi este realizată de membrii echipei de pe computerele lor şi poate fi făcută cu uşurinţă de acasă. Comunicarea este un caz diferit, dar datorită multor aplicaţii de teleconferinţă sau mesagerie online, şi aceasta poate fi gestionată cu uşurinţă. Desigur, eficienţa poate fi diferită de la o companie la alta, dar acest lucru depinde mai mult de modul în care o companie este structurată intern, şi mai puţin de locul unde funcţionează ea fizic. Reţineţi că multe echipe lucrează de la distanţă de mult timp, au început să lucreze într-un astfel de model înainte de pandemie. Al doilea factor este că pandemia obligă milioane de oameni să rămână acasă, astfel încât toate formele de divertisment la domiciliu, printre care jocurile video, serviciile de streaming video şi altele similare, câştigă popularitate şi mai mare. Jocurile video sunt  un divertisment relativ ieftin, deoarece multe jocuri pot fi pur şi simplu achiziţionate online prin una dintre numeroasele promoţii. Aşadar, revenind la compania noastră, criza actuală nu ne afectează în alt mod decât prin faptul că am reorganizat rapid modul în care lucrăm pentru a continua cu o parte a echipei lucrând de acasă. Criza nu ne afectează nici planurile, de fapt sperăm să extindem dinamica de creştere.

Cum vă ajută statul polonez compania sau sectorul de afaceri în general şi cum aţi dori să ajute?

Companiile de dezvoltare a jocurilor video din Polonia, şi mă refer la cele care creează IP-uri (proprietăţi intelectuale) noi în general, cum ar fi jocuri sau tehnologii noi, se încadrează într-un nou pachet de taxe numit IP-box, care le oferă un mare impuls. Fără să intrăm în detalii, IP-box permite plata a doar 5% din impozitul pe venit în schimbul reinvestirii unei părţi mai mari din resurse. Acest lucru a ajutat foarte mult, dar există încă dinainte ca pandemia să înceapă. În timpul pandemiei, programele de ajutor sunt, desigur, diferite de la o industrie la alta şi depind de dimensiunea şi forma companiei. O atenţie deosebită a fost pusă pe întreprinderile mici, deoarece acestea au fost cel mai rău lovite. Afecerile cu un singur angajat au beneficiat de scutiri fiscale substanţiale sau de o formă de subvenţii pentru a fi ajutate să supravieţuiască. Compania noastră este norocoasă. Aşa cum am menţionat, industria jocurilor nu a fost afectată, aşa că nu am avut nevoie de ajutor. De fapt, primul trimestru din acest an a fost unul dintre cele mai bune din istoria noastră. Întregul program de ajutor de la guvern, sau scutul financiar aşa cum se numeşte aici, este mare cât aproape 10% din PIB. Prima etapă a fost mai mare, de 200 de miliarde de zloţi (44,5 miliarde euro). Este eficient pe termen lung? Nu am idee, pentru că nu ştiu când se va relaxa pandemia, permiţându-ne tuturor să ne întoarcem la o viaţă mai mult sau mai puţin normală.

Ce este mai rău decât a trecut sau vine criza actuală?

Mi-e teamă că suntem la un pas de schimbări mari la nivel global şi, de obicei, aşa cum arată istoria, schimbările vin cu daune colaterale. Nu este doar problema pandemiei. Am putea adăuga o criză climatică, o creştere masivă a datoriilor şi aşa mai departe. Vom vedea. Lucrul bun este că Europa Centrală şi de Est pare să fie mai puternică din punct de vedere economic decât era înainte.

Cât timp credeţi că va dura criza? Va fi mai dură decât cea precedentă?

Cred că este deja mai dură decât ultima, analizând modul în care PIB-ul a scăzut în multe ţări. Dimensiunea crizei este un lucru.  Mai important ar putea fi cât de repede vom reuşi cu toţii să reparăm daunele şi să reconstruim economiile. Cooperarea dintre ţări va fi cheia, în opinia mea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO