Business Internaţional

Într-o lună, Statele Unite au pierdut 22 de mil. de locuri de muncă, un dezastru pentru piaţa forţei de muncă, care pune o presiune enormă pe administraţia Trump. În România sunt peste 1 mil. de oameni în şomaj tehnic şi deja s-au pierdut 200.000 de locuri de muncă, dublu faţă de cât s-a creat în economie în ultimii 8 ani

Într-o lună, Statele Unite au pierdut 22 de mil. de...

Autor: Eduard Ivanovici

16.04.2020, 17:48 723

În numai o lună, Statele Unite au pierdut 22 de milioane de joburi, un dezastru pentru piaţa forţei de muncă, care pune o presiune enormă pe administraţia Trump, potrivit CNBC.

Doar în ultima săptămână, 5,2 milioane de cetăţeni americani şi-au depus actele de şomaj, potrivit Departamentului de Muncă din SUA, ducând numărul total de şomeri la 22 de milioane, aproape 13,5% din forţa totală de muncă.

În timpul Marii Depresiuni din anii 1930, s-au înregistrat 8,6 milioane de locuri de muncă pierdute într-o perioadă de doi ani. De această dată, numărul a crescut într-un ritm mult mai dramatic datorită pandemiei de coronavirus.

În februarie, Statele Unite a înregistrat o rată istorică a şomajului de doar 3,5%, urmând ca numărul să crească la 4,4% în luna martie.

„Aprilie va fi o lună cu adevărat şocantă”, a declarat Brian Coulton, economist-şef în cadrul agenţiei de rating Fitch Ratings, adăugând că rata şomajului va creşte până la 15% în luna aprilie, un nou record pentru perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cât timp continuă restricţiile de circulaţie, numărul de joburi pierdute se va extinde către alte sectoare ale pieţei muncii, cum ar fi business-urile şi serviciile profesionale, unde firmele pot înregistra venituri din ce în ce mici din cauza cererii tot mai slabe”, a declarat Robard Williams, vicepreşedinte în cadrul companiei de cercetare Moody’s Corporation.

Economiştii spun că numărul mare de şomeri este temporar, multe joburi urmând să fie recuperate odată ce criza generată de coronavirus se va sfârşi. Însă estimările nu pot fi sigure, de vreme ce relansarea economiei depinde de direcţia pe care o va lua virusul.

Prin comparaţie, România înregistrează peste un milion de oameni în şomaj tehnic şi deja s-au pierdut 200.000 de locuri de muncă, aproape dublu faţă de cât s-a creat în economie în ultimii 8 ani. Din 2012 încoace, s-au creat 700.000 de locuri de muncă, recuperând parţial locurile de muncă pierdute în timpul crizei financiare din 2009.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO