• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Business Internaţional

Într-un mediu volatil, companiile americane preferă să-şi vândă libertatea ca să fie ferite de viitoarea criză

Într-un mediu volatil, companiile americane preferă să-şi vândă libertatea ca să fie ferite de viitoarea criză

Autor: CătăIina Apostoiu

01.12.2015, 00:04 529

Companiile din Statele Unite renunţă la planurile legate de lansarea unor oferte publice iniţiale şi se vând în cel mai alert ritm din ultimii trei ani, evidenţiind astfel di­vergenţa dintre pieţele financiare volatile şi activitatea de fuziuni şi achiziţii (M&A) în creştere, scrie Wall Street Journal.

În timp ce volumele M&A cresc puternic în condiţiile în care companiile încearcă să-şi sporească veniturile pe fondul unei creşteri economice lente, investitorii se aşteaptă ca pieţele să fie în continuare caracterizate de volatilitate. Volatilitatea este rezultatul mai multor factori: o probabilă majorare a ratelor dobânzii de către Fed în decembrie, evaluările peste medie ale acţiunilor, temerile privitoare la acte de terorism şi riscurile geopolitice.

Drept rezultat, multe candidate la IPO-uri primesc oferte mai bune de la potenţiali cumpărători, incluzând rivali strategici şi firme financiare.

Astfel, volumul în dolari al IPO-urilor din SUA a scăzut cu 63% în acest an de la nivelul total din 2014, până la 36 miliarde de dolari. În acelaşi timp, acordurile de M&A anunţate în acest an au depăşit 2,3 mii de miliarde de dolari, reprezentând o creştere record de 46% de la volumul total din 2014.

Cel puţin 18 companii au renunţat la planurile de IPO în acest an, fiind în curs de a fi achiziţionate, reprezentând 10% din numărul total de companii care au lansat o astfel de ofertă. Acesta este cel mai ridicat nivel din 2012 şi aproape dublul ratei din 2014.

Există şi companii care renunţă la IPO-uri fără a opta pentru o vânzare. Albertsons şi LoanDepot şi-au amânat recent IPO-urile invocând condiţiile nefavorabile de pe pieţe.  Numai de şapte ori în ultimii 20 de ani au consemnat volumele IPO-urilor şi M&A evoluţii atât de divergente, potrivit datelor Dealogic.

Deciziile de renunţare la IPO-uri au fost în parte determinate de performanţele slabe ale ofertelor recente. Acest lucru i-a speriat pe investitori, în special după ce volatilitatea pieţelor a crescut în această vară.

Între timp, acţiunile companiilor publice americane care au anunţat achiziţii în cadrul unor tranzacţii de peste 1 miliard de dolari au crescut în medie cu 2% în ziua ce a urmat anunţului, potrivit Dealogic.

Fără îndoială, într-o periodă cu creşteri anemice ale veniturilor, preluările vor fi în continuare populare.

„Ne aflăm într-un mediu de creştere redusă a veniturilor pentru majoritatea companiilor, iar acordurile M&A rămân una dintre cele mai bune modalităţi de creştere a câştigurilor, în special dacă se pot crea sinergii şi reduce costuri prin fuziuni“, afirmă Chris Bartel, de la Fidelity Investments.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: