Business Internaţional

Întrebarea care provoacă insomnii pentru toată lumea: De unde va veni următoarea criză? Activele lumii sunt supraevaluate şi sunt prea mulţi bani pe piaţă

„Există mai multe segmente ale sistemului financiar mondial care par să fi atins niveluri extreme“, avertizează  Deutsche Bank în cadrul unui raport recent.

„Există mai multe segmente ale sistemului financiar mondial care par să fi atins niveluri extreme“, avertizează Deutsche Bank în cadrul unui raport recent.

Autor: Catalina Apostoiu

19.09.2017, 20:28 4223

O înăsprire a politicilor monetare, potenţiale crize în China şi Italia, dezechilibre pronunţate la nivelul comerţului mondial şi populismul, acestea sunt doar câteva dintre potenţialele surse ale unei viitoare crize financiare în viziunea celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank. La rândul ei, BIS, Banca Reglementelor Internaţionale, banca centrală a băncilor centrale, avertizează cu privire la nivelul crescut de îndatorare şi dobânzile ultramici.

În cadrul unui raport recent Deutsche Bank avertizează că „există mai multe segmente ale sistemului financiar mondial care par să fi atins niveluri extreme“, potrivit CNBC.

„Este vorba printre altele de valorile atinse de multe categorii de active, dimensiunea incredibilă a bilanţurilor băncilor centrale, nivelurile datoriilor, dobânzile ultrascăzute şi chiar şi susţinerea ridicată de care se bucură populiştii la nivel mondial. Dacă va exista o criză relativ curând (în 2-3 ani), ar fi dificil să spui că nu ai fi avut cum să nu vezi aceste riscuri“, se arată în raportul Deutsche Bank.

Deşi strategii Deutsche Bank remarcă faptul că lista lor „nu este nici pe departe o previziune că aceste riscuri se vor materializa“, aceasta este menită să indice zonele de risc din sistemul financiar care ar putea crea probleme la nivel mondial.

Descriind planurile băncilor centrale de retragere a stimulentelor din ultimii ani drept o „călătorie în necunoscut“, strategii băncii germane avertizează că „istoria ar sugera că vor exista consecinţe considerabile ale acestor planuri având în vedere nivelul ridicat al preţurilor multor active la nivel mondial“.

Strategii Deutsche Bank avertizează că există pericolul ca băncile centrale şi guvernele să nu mai aibă muniţie pentru a contracara următoarea recesiune având în vedere dobânzile deja scăzute, bilanţurile încărcate şi nivelul ridicat al datoriilor guvernamentale.

Nivelul scăzut al inflaţiei reprezintă de asemenea un motiv de îngrijiorare, iar strategii Deutsche Bank spun că „nu este imposibil să asistăm la un plus şi nu un minus de QE“.

Strategii Deutsche Bank atrag atenţia şi asupra situaţiei din Italia, a treia mare economie a zonei euro urmând să se confrunte cu o nesiguranţă politică şi economică în creştere, potrivit acestora.

Cât priveşte China, deşi admite că economia acesteia a evitat până acum o aterizare dură anticipată de mulţi economişti, Deutsche Bank avertizează că „creşterea viitoare nu se poate baza la nesfârşit exclusiv pe datorii şi investiţii“. Problema este când şi nu dacă va plesni bula creditului, potrivit strategilor celei mai mari bănci germane.

De asemenea, actualul sistem financiar este mai vulnerabil din cauza dezechilibrelor existente la nivelul comerţului mondial.

Remarcând că populismul „a explodat la nivel mondial“ odată cu alegerea lui Trump, Brexitul, Deutsche Bank anticipează că partidele populiste vor constitui în continuare un pericol. „Deşi consecinţele ascensiunii recente a populismului nu au destabilizat încă pieţele financiare, nivelul de nesiguranţă se va menţine fără îndoială ridicat atâta timp cât astfel de partide joacă un rol important în alegerile naţionale“.

Deutsche Bank remarcă faptul că „ne aflăm într-o perioadă de preţuri foarte ridicate ale activelor“ şi avertizează că există întotdeauna riscul unei corecţii bruşte care ar putea destabiliza sistemul financiar şi economia mondială.

Japonia pune la rândul ei probleme având în vedere că eforturile guvernului de impulsionare a economiei şi inflaţiei nu au dat încă roade.

Brexitul figurează şi el pe lista Deustche Bank, deşi strategii băncii notează că din moment ce negocierile dintre Marea Britanie şi UE sunt încă la început, acesta este un subiect complicat cu multe potenţiale rezultate în anii viitori.

În ultimul rând, strategii Deutsche menţionează declinul lichidităţii de pe pieţe drept un potenţial risc.

Dobânzile scăzute şi nivelul ridicat al îndatorării figurează şi pe lista de riscuri a Băncii Reglementelor Internaţionale.

După criza financiară din 2008, „procesul de reducere a nivelului îndatorării nu s-a produs cu adevărat“, se arată în raportul trimestrial al BIS, potrivit La Tribune.

Profitând de dobânzile scăzute, companiile şi statele s-au împrumutat masiv de pe pieţe, existând riscul ca acestea să nu-şi mai poată rambursa datoriile în eventualitatea majorării dobânzilor, subliniază BIS în raportul citat. Într-un context de „factori favorabili“ care împing pieţele să-şi asume riscuri, BIS constată că „nivelurile datoriei mondiale ca proporţie din PIB au continuat să crească“.

BIS avertizează cu privire la posibilitatea izbucnirii unei noi crize în eventualitatea în care dobânzile ar fi majorate semnificativ.

Cât priveşte inflaţia, BIS se întreabă de ce aceasta „rămâne atât de scăzută deşi economiile se apropie sau depăşesc estimările de ocupare completă a forţei de muncă, iar băncile centrale fac eforturi fără precedent pentru a o susţine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO