Business Internaţional

Întrebarea la care pieţele aşteaptă răspunsul cu sufletul la gură: va ridica sau nu banca centrală a Americii dobânzile?

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2015, 00:05 25119
Cea mai puternică bancă centrală a lumii, Rezerva Federală americană (Fed), va menţine în şedinţa din 16-17 septembrie dobânzile la actualul nivel, de aproape 0%, însă până la sfârşitul anului va efectua prima majorare din ultimul deceniu, cred cei mai mulţi analişti.

O altă posibilitate, destul de redusă, este ca Fed să facă aşa cum a sugerat până să izbucnească turbulenţele de pe pieţe din ultimele săptămâni, adică să majoreze dobânzile de politică monetară în septembrie, însă cu un pas atât de mic încât să nu prezinte importanţă pentru pieţe.

Cu mai puţin de o lună în urmă, investitorii pariau că Rezerva Federală condusă de Janet Yellen va alege să ridice dobânzile cu 0,25 puncte procentuale în şedinţa din septembrie. Aceste speranţe au fost spulberate de intensificarea îngrijorărilor privind starea economiei chineze, a doua ca mărime din lume, de prăbuşirea burselor de acţiuni din acest stat şi de volatilitatea accentuată care a urmat pe bursele ţărilor dezvoltate.

Dobânzile Fed sunt la 0-0,25% din decembrie 2008, când instituţia le-a coborât pentru a scoate economia din adâncurile crizei financiare globale, scrie The Telegraph.

Tranzacţiile de pe pieţe sugerează că probabilitatea ca Fed să majoreze dobânzile joi este de 28%.

„Anumite pericole pe care Fed le-a avut în vizor au devenit reale. Evoluţia acestora va face ca Fed să fie foarte prudentă. Preţurile energiei şi-au reluat declinul, dolarul s-a apreciat şi mai mult, iar perspectivele pieţelor emergente, în special cea a Chinei, s-au întunecat“, spune Paul Mortimer-Lee, analist la BNP Paribas. Fed, care are mandat dublu pentru urmărirea preţurilor şi locurilor de muncă, a sugerat anterior că încă mai aşteaptă ca preţurile să crească mai puternic.

Într-un sondaj de opinie realizat de The Wall Street Journal la care au participat 64 de economişti, dintre care nu toţi au răspuns la toate întrebările, circa 46% dintre res­pondenţi au spus că se aşteaptă ca Fed să majoreze dobânzile la şedinţa de două zile care se va termina joi.  Septembrie a fost aleasă ca dată de cei mai mulţi analişti, însă majoritatea au prezis că startul „decolării“ se va da într-o şedinţă ulterioară. Aproximativ 9,5% dintre respondenţi au spus că Fed va majora dobânzile pentru prima dată în octombrie, iar peste o treime au ales ca dată decembrie. Restul nu se aşteaptă ca Fed să acţioneze anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO