Business Internaţional

Invadând Ucraina, Rusia ar putea lovi întreg Occidentul la portofel

Invadând Ucraina, Rusia ar putea lovi întreg Occidentul...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2022, 22:34 1055

Europa, dependentă de Rusia pentru o treime din necesarul de gaze, se clatină deja sub cea mai dramatică criză a energiei din anii ‘70, preţurile înregistrând mai mult de o dublare în ultimele şase luni pe fondul temerilor de război şi livrărilor mai mici din partea Rusiei.

Dacă criza escaladează, preţurile gazelor din Europa ar urca şi mai mult, împingând inflaţia şi mai sus. Impactul asupra consumatorilor americani este mai puţin direct, însă un conflict între Rusia şi Ucraina ar duce la creşterea preţurilor benzinei şi implicit a inflaţiei în SUA. Pieţele de materii prime ca întreg, nu numai energia, ar resimţi impactul unui conflict direct între Rusia şi Ucraina.

Climatul de nesiguranţă ar putea însemna o perioadă prelungită de preţuri ridicate la gaze pentru Europa, avertizează analiştii, potrivit CNBC.

În cazul escaladării crizei, preţurile gazelor din Europa ar putea sparge noi recorduri, se avertizează într-o notă a Capital Economics.

Cât de tare va fi lovită Europa în­fo­metată de energie de o potenţială in­va­zie rusească a Ucrainei depinde de mo­dul în care va reacţiona preşe­din­te­le american Joe Biden, notează Bloomberg.

Biden a avertizat cu privire la impunerea de restricţii economice severe în cazul unei invazii, iar un risc major pentru fluxul de gaze către Europa ar fi reprezentat de sancţiuni care să diminueze capacitatea Rusiei de a tranzacţiona în valută sau alte sancţiuni asupra băncilor sale.

În cel mai extrem scenariu, Gazprom ar putea reacţiona la orice sancţiuni suspendând livrările de gaze către Europa, afectâd puternic sis­temele energetice ale continen­tu­lui şi rezultând într-o creştere uriaşă a preţurilor. Mulţi nu cred totuşi că Rusia ar merge atât de departe.

În orice conflict, există un risc major ca porţiuni vitale de infra­structură să fie afectate, intenţionat sau accidental, iar acest lucru ar putea afecta livrările către Europa şi preţurile pentru ani întregi de-acum încolo.

În cazul SUA, o invazie rusească va face probabil ca americanii să plă­teas­că mai mult la pompă, potrivit CNN. „Există şanse foarte mari ca petrolul să atingă 100 de dolari pe baril, împingând clar inflaţia în sus,“ arată Robert Yawger, de la Mizuho Securities.

Deşi impactul asupra consumatorilor americani este mai puţin direct, ţiţeiul este o materie primă tranzacţionată global, iar preţurile la pompă sunt bazate pe preţurile internaţionale ale petrolului. Şocul petrolului mai scump ar fi resimţit peste tot. Şi o creştere a preţurilor gazelor peste graniţă ar avea un impact semnificativ, acestea forţând unele fabrici şi centrale din Europa şi Asia să treacă de la gaze la petrol.

Preţurile materiilor prime în general ar putea urca la cer în cazul escaladării crizei dintre Rusia şi Ucraina, avertizează analiştii ING. Rusia este un furnizor cheie de energie, metale şi produse agricole. Un conflict între Rusia şi Ucraina şi/sau sancţiuni dure împotriva Rusiei are potenţialul de a pune presiune semnificativă pe pieţele de materii prime, împingând puternic în sus preţurile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO