• Leu / EUR4.9126
  • Leu / GBP5.6911
  • Leu / USD4.6804
Business Internaţional

Invazia rusească împinge Ucraina şi Moldova, foste republici sovietice, către hiperinflaţie

Invazia rusească împinge Ucraina şi Moldova, foste republici sovietice, către hiperinflaţie

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2022, 21:40 375

Banca centrală a Ucrainei printează practic bani pentru a-şi plăti trupele, însă măsura nu este sustenabilă. O mai mare susţinere internaţională este vitală, însă cât cash mai poate fi atras pe plan local? se întreabă Deutsche Welle.

Cu războiul prelungindu-se acum probabil pe termen nedefinit, Ucraina are în faţă perspectiva unei inflaţii scăpate de sub control, şi po­sibil chiar a unei hiperinflaţii, o in­flaţie foarte ridicată şi în accelerare.

Inflaţia a crescut la 20% şi se în­dreaptă către 30% până la finalul anului. La începutul lunii, un raport al Center for Economic and Policy Research (CEPR) din Londra cerea o reducere a dependenţei de tipă­rirea de bani, avertizând că Ucraina ar putea risca o inflaţie mult mai mare, o criză monetară şi chiar şi una bancară dacă va continua pe această cale.

Autorii raportului sfătuiesc gu­vernul ucrainean să majoreze taxele şi să caute susţinere internaţională suplimentară, restrângându-şi în pa­ralel cheltuielile nonmilitare.

Aceş­tia cer de asemenea con­troale stricte asupra ieşirilor de ca­pital, restricţii pe importuri şi o fle­xibilitate sporită a cursului valutar. Aceştia admit că recomandările sunt „foarte dureroase“, dar sunt prefe­rabile posibilităţii ca războiul prelun­git să creeze o inflaţie ridicată sau chiar hiperinflaţie.

În raport se arată că este puţin probabil ca gu­vernele occidentale să acopere cea mai mare parte sau întreg deficitul bugetar al Ucrainei.

Guvernele străine şi organizaţiile internaţionale au promis susţinere de aproape 38 miliarde dolari în ultime­le şase luni. În timp ce Ucraina nego­ciază un nou program de creditare de 15-20 miliarde dolari cu FMI, gu­vernul ţării atrage de asemenea bani de la public via obligaţiuni de război, o măsură ce ar putea fi uşor ac­celerată.

Economia gri ar putea fi de asemenea exploatată.

În timp ce unii ucraineni au avuţie ascunsă în afara ţării sau în afara sistemului bancar, milioane de oameni supravieţuiesc cu greu cu ajutorul economiilor rămase.

Şi Republica Moldova se con­frun­tă cu o inflaţie record în con­tex­tul războiului. Rata inflaţiei a atins un nivel record de 33,5% pe 10 au­gust, cel mai ridicat din Europa, ero­dând nivelul de trai al unei populaţii deja sărăcite, notează Balkan Insight.

Banca centrală a Moldovei şi-a revizuit recent în creştere proiecţia de inflaţie pe 2022 la 29,5% de la 27,3%, estimare din mai, din cauza impactului economic al războiului din Ucraina, potrivit Seenews.

În perioada următoare, traiectoria ascendentă a ratei anuale a inflaţiei se va menţine în contextul scumpirii alimentelor, altor materii prime şi energiei pe piaţa regională.

Preţurile de consum din Moldova au atins un nou maxim pe 23 de ani, de 31,83% anual în iunie, comparativ cu un avans de 29,05% în mai.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9126
Diferență: -0,1646
Ieri: 4.9207
Azi: 4.6804
Diferență: 0,1669
Ieri: 4.6726
Azi: 5.6911
Diferență: -0,467
Ieri: 5.7178
Azi: 4.9667
Diferență: -0,4729
Ieri: 4.9903