Eveniment

Inversarea istorică a populaţiilor este ireversibilă: Îmbătrânirea, o molimă care se răspândeşte pe toată planeta şi afectează economiile

Inversarea istorică a populaţiilor este ireversibilă:...
27.10.2016, 00:00 14151

Până în 2030 nu mai puţin de 56 de state vor ajunge să aibă mai multe persoane cu vârsta de 65 de ani şi peste decât copii mai mici de 15 ani, scrie Bloomberg. Fenomenul cunoscut ca „inversarea istorică” a populaţiilor pare acum ireversibil – în anumite ţări numărul bătrânilor îl depăşeşte pe cel al copiilor. Aceste tendinţe au fost studiate timp de un sfert de secol de Joseph Chamie, fost director al diviziei populaţie a ONU.

Ea a decoperit că ceea ce a început în 1995 într-o singură ţară, Italia, se va propaga până în 2030 în 56 de state cu economii diverse precum Noua Zeelandă şi Georgia. Blestemul îmbătrânirii populaţiei nu afectează doar state industrializate ca Japonia şi Germania. Anul de cotitură va fi 2020 pentru Cuba şi Coreea de Sud. Cinci ani mai târziu molima va ajunge în Thailanda şi SUA.

Până în 2075 întreaga populaţie a Globului va fi trecut de acest punct de cotitură demografic. Efectele îmbătrânirii se vor simţi violent mai ales pe piaţa muncii. Dacă în urmă cu câteva decenii existau 10 salariaţi care să suţină un pensionar, acum în Italia (este doar un exemplu), există doar trei angajaţi la un pensionar.  

Întorsătură neaşteptată de situaţie pentru unul dintre cei mai faimoşi sportivi de la Olimpiadă

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO