Business Internaţional

Investiţie de cel puţin 2 miliarde de dolari pentru construcţia celui mai scump stadion din lume. Galerie FOTO

Cel mai scump stadion de până acum

Cel mai scump stadion de până acum

18.07.2015, 10:23 4341
Japonia va investi 2 miliarde de dolari pentru constucţia unui stadion olimpic la Tokyo, menit să găzduiască ediţia din anul 2020 a Jocurilor Olimpice, arena sportivă urmând să devină cea mai scumpă structură de acest tip construită până în prezent, conform The Associated Press.
 
Acoperişul stadionului din Tokyo va avea forma unei căşti de bicicletă construită din arcade uriaşe de oţel. Pentru a susţine şi a ajuta creşterea naturală a gazonului, partea de jos a acoperişului va fi transparentă.
 
Scaunele mobile vor facilita accesul spectatorilor pentru a ajunge mai aproape de centrul stadionului în perioadele aglomerate când se desfăşoară diverse evenimente speciale restrânse.
 
Având în vedere că în Japonia există o activitate seismică puternică, stadionul va beneficia de structuri speciale de rezistenţă împotriva cutremurelor. Tokyo Olympic va fi cel mai scump stadion din lume, conform The Associated Press.
Andrew Zimbalist, un profesor de economie de la Smith College din Massachusetts, estimează că pe măsura avansării lucrărilor, costul total al arenei sportive va creşte din cauza inflaţiei.Cel puţin 5 stadioane din toată lumea au costat mai mult de un miliard de dolari, dintre care patru sunt în America şi unul în Londra.
Tokyo Olympic, proiectat de Zaha Hadid, va fi primul stadion care costă 2 miliarde de dolari.
Japonia este o ţară bogată, dar care nu are bani de pierdut. Mai mult de două decenii de stagnare economică au afectat populaţia, dar şi Guvernul care a rămas plin de datorii.
Opinia publică deja a început să vocifereze despre construcţia noului stadion din centrul oraşului Tokyo, după ce Guvernul a revizuit calculele şi mărit costurile proiectului. Guvernul a spus că e prea târziu să mai facă schimbări majore şi aşteaptă anul 2019 ca să inaugureze Tokyo Olympic la Cupa Mondială de Rugby.
Consiliul Japonez al Sporturilor este cel care evaluează proiectul şi, în consecinţă, a atribuit o treime din costul acestuia doar procurării materialelor necesare pentru constuirea stadionului şi două treimi designului realizat de Zaha.
 “Suntem puţin îngrijoraţi în ceea ce priveşte prezentarea proiectului de către presă deoarece îşi îndreaptă atenţia doar spre a critica arhitectul (Zaha) sau echipa ei, şi în acest fel, se pierde o mare parte din mesaj, iar subiectele prezentate de mass-media nu se vor axa pe stadionul naţional unde se vor desfăşura Cupa Mondială de Rugby şi Jocurile Olimpice din 2020”, a declarat AP.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO