Business Internaţional

Investiţii alternative într-o lume cu dobânzi ultramici: Ferrari, diamante, bijuterii şi vinuri scumpe

 Investiţii alternative într-o lume cu dobânzi...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2016, 00:07 1027

Pentru a scăpa de gustul amar al dobânzilor ultramici de pe piaţa obligaţiunilor şi de riscurile de pe bursele de ac­ţiuni, investitori de top îşi pariază banii pe active precum clasicul Ferrari 335 S Scaglietti, diamante rare, bijuterii de colecţie şi vinuri foarte scumpe. Chiar şi renumitul investi­tor specializat pe obligaţiuni Bill Gross, cândva inima fon­dului PIMCO, a indicat că preferă acum active palpabile pre­cum terenuri şi aur în locul activelor mai tradiţionale, aminteşte Reuters.

Acest interes în creştere a făcut din monedele rare, din bijuteriile de colecţie, din automobilele clasice şi vinurile fine cei mai buni performeri în intervalul de 12 luni încheiat la sfârşitul lunii martie, potrivit datelor extrase din Knight Frank Luxury Investment Index (KLFII).

Pe o perioadă de cinci ani, maşinile, monedele şi bijuteriile au adus randamente de 161%, de 73 şi de 63%. Câştigurile fac de ruşine indicele bursier britanic FTSE-100, care a crescut cu doar 15% de la începutul anului 2011.

Investiţiile în aur au şi ele zile de glorie. Cu randamente de 23,2% în anul încheiat pe 29 iulie, metalul preţios a adus câştiguri de aproape două ori mai mari decât bondurile în dolari de pe pieţele emergente, mai riscante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO