Business Internaţional

Investitii de 6,7 mld.$ in sosele si locuinte pentru relansarea economiei cehesti

04.04.2001, 00:00 17



Guvernul Cehiei a aprobat, la inceputul acestei saptamani, un plan de investitii in valoare de 6,7 miliarde de dolari, destinat revigorarii economice si pregatirii statului ceh pentru admiterea in cadrul Uniunii Europene, relateaza Financial Times.

Programul, care se va desfasura in urmatorii doi ani, reflecta ingrijorarea membrilor cabinetului privind evolutia economiei - care, dupa trei ani de recesiune, a crescut cu 3,1% in 2000, mult mai putin decat in Polonia sau Ungaria.

Cehia intentioneaza sa adere la UE in cativa ani, dar oficialii guvernamentali apreciaza ca situatia economica va fi mult mai proasta decat a celorlalte state membre daca evolutia actuala se va mentine. Cu toate acestea, costul programului aprobat a readus in discutie problema deficitului bugetar.

Ministerul de finante a anuntat deja ca deficitul consolidat se va cifra la 5,3 miliarde de dolari (9,4% din PIB), de trei ori mai mult decat nivelul maxim admis in cadrul Uniunii Europene.

Conditiile generale ale planului de investitii vor fi elaborate pana la sfarsitul lunii iunie de Miroslav Gregr, ministrul industriei - cel care a initiat programul - si ministrul de finante Pavel Mertlik.

Conform propunerilor lui Gregr, proiectele de dezvoltare a infrastructurii, constructiile de locuinte si altele vor fi finantate, in principal, din fonduri bugetare si din veniturile obtinute din privatizare.

Aproximativ o treime din cele 6,7 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru planurile deja angajate, in timp ce restul sumei va fi folosita pentru finantarea unor noi proiecte.

Mertlik va incerca sa redimensioneze programul, deoarece ministerul de finante considera ca fondul se bazeaza pe estimari prea optimiste ale veniturilor din privatizare, care oricum au stabilite deja alte destinatii prin proiectul de buget.

"Nu impartasim optimismul lui Gregr in ceea ce priveste sumele obtinute din privatizare", a declarat Jan Mladek, ministrul-adjunct de finante.

Pe fondul scaderii accentuate a cotatiilor companiilor din sectorul tehnologic, guvernul va incasa mult mai putin decat spera din vanzarea pachetelor detinute in cadrul companiei de telefonie Cesky Telecom, firmei de telecomunicatii Ceske Radiokomunikace si din licitatiile de vanzare a licentelor de operare in sistem UMTS.

De asemenea, bugetul de stat a fost afectat si de deficitul asigurarilor sociale si acoperirea pierderilor din sectorul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO