Business Internaţional

Investiţiile au explodat în Ungaria. Le ajută fondurile europene

Investiţiile au explodat în Ungaria. Le ajută...

Autor: Catalina Apostoiu

29.11.2017, 00:05 843
Volumul investiţiilor din economia ungară a crescut cu 18% în trimestrul al treilea, în ritm anualizat, potrivit datelor oficiale. Motorul de creştere sunt fondurile europene.

Deşi rata de creştere se situează sub cea atinsă în primul semestru, aceasta rămână ridicată comparativ cu baza scăzută. Însă de data aceasta un număr mai mare de companii intenţionează să investească în utilaje, actualizarea sistemelor IT şi maşini.

Creşterea considerabilă a investiţiilor are legătură cu ciclul bugetar UE: deşi proiectele cofinanţate de UE s-au epuizat practic anul trecut, acestea au fost reluate în acest an. În acelaşi timp, investiţiile private au consemnat o revenire substanţială în ultimele trei trimestre, pe fondul redresării economiei mondiale.

Potrivit biroului de statistică, investiţiile întreprinderilor cu cel puţin 50 de angajaţi au avansat cu 18%, acestea reprezentând aproape şase zecimi din creşterea investiţiilor pe T3. Aproximativ 62% din IMM-urile ungare intenţionează să investeascăi în următoarele 12 luni, comparativ cu 50% cu un an în urmă, relevă un sondaj realizat de K&H Bank, citat de Budapest Business Journal.

O treime dintre companii vor să investească în achiziţii de utilaje şi în upgradări IT. Aproximativ 26% vor să achiziţioneze autovehicule, iar 19% vizează investiţii în sectorul imobiliar.

În funcţie de dimensiunea companiilor, planurile de investiţii sunt mai solide în rândul celor mijlocii. Aproximativ 91% dintre acestea, 66% dintre companiile mici şi numai 54% dintre microîntreprinderi intenţionează să realizeze investiţii. Pe sec­toare, 72% dintre IMM-urile din industrie intenţionează să in­ves­tească anul viitor, în timp ce procentul se situează la 60% în secto­rul serviciilor, la 58% în sectorul de retail şi 57% în agricultură.

Revenind la investiţiile din trimestrul trei, cele din sectorul manufacturier, reprezentând 30% din totalul investiţiilor din economia naţională şi continând tendinţa de creştere înregistrată în ultimul an şi jumătate, au avansat cu 14%, scrie Portfolio.

Investiţiile din sectorul imobiliar, considerat al doilea mare investitor din economie, au crescut cu 19%. Volumul investiţiilor din sectorul transporutirlor şi depozitării, al treilea în topul investiţiilor la nivel naţional, a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă, de 11%.

În majoritatea sectoarelor finanţate public, care reprezintă în total aproximativ o zecime din investiţii, investiţiile au înregistrat o rată de creştere peste medie, în primul rând graţie proiectelor finanţate cu fonduri UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO