Business Internaţional

Investiţiile de miliarde de dolari pe care Ucraina le face în Euro 2012 vor aduce câştiguri de 30 de ori mai mici

Investiţiile de miliarde de dolari pe care Ucraina le face în Euro 2012 vor aduce câştiguri de 30 de ori mai mici

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

10.01.2012, 17:54 283

Ucraina investeşte miliarde de dolari în repararea şoselelor, aeroporturilor şi stadioanelor pentru Campionatul European de fotbal din acest an, Euro 2012, dar analiştii se aşteaptă la câstiguri de aproape 30 de ori mai mici din acest eveniment, potrivit agenţiei RT.

"Ucraina a cheltuit 14 miliarde de dolari pentru proiectele Euro 2012, dar estimăm că vom obţine doar o jumătate de miliard de dolari în urma organizării evenimentului sportiv, adică de 28 de ori mai puţin. Toţi au ştiut acest lucru, este o situaţie tipică, în special pentru Estul Europei. Întrebarea este dacă ne putem permite asemenea cheltuieli în această perioada dificilă", spune Sergey Bolotnikov, reporter la revista Focus.

Organizatorii susţin că evenimentul va aduce un beneficiu imaginii ţării şi va stimula creşterea economică, însă sunt şi voci care spun că autorităţile guvernamentale şi-au stabilit greşit priorităţile în privinţa cheltuielilor.

Într-un hangar din Kiev are loc o expoziţie fotografică mai deosebită. Imaginile expuse aici prezintă siluete ale căror capete sunt reprezentate de mingi de fotbal care se confruntă cu unele dintre problemele Ucrainei: cazarea primitivă, drumurile impracticabile, haitele de câini vagabonzi şi corupţia din poliţie.

Expoziţia a fost organizată de jurnaliştii din Kiev şi are un mesaj nu foarte optimist în legătură cu ceea ce îi aşteaptă pe iubitorii fotbalului, care vor veni în Ucraina pentru Euro 2012. De asemenea, expoziţia subliniază şi contrastul dintre greutăţile cu care se confruntă zilnic ucrainienii şi sumele impresionante care au fost cheltuite pentru evenimentul sportiv.

Organizaţorii competiţiei sportive au respins criticile şi spun că indiferent de raportul costuri beneficii ale Euro 2012, Ucraina îşi construieşte un viitor strălucit.

"Pentru prima dată în ultimele două decenii , vom avea aeroporturi noi, drumuri noi, terminale noi - totul este nou. Credem că cei care ne vor vizita vor dori să revină. Acesta este obiectivul nostru principal", spune Markiyan Lubkivskiy, managerul Euro 2012 din Ucraina.

Un ceas special Euro 2012 a fost instalat în centrul Kievului pentru a număra minutele până la lovitura care va da startul campionatului, în iunie. În pofida scepticismului, ucrainienii sunt bucuroşi că Euro 2012 se va desfăşura în ţara lor şi nu în altă parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO