O companie americană, Ascend Elements, tocmai a anunţat că va investi 1,18 miliarde euro în construirea unei fabrici de materiale pentru baterii electrice în Polonia. Proiectul va primi subvenţii de 288 milioane euro, printre cele mai mari acordate vreodată de guvernul polonez. Polonia este cel mai mare exportator european de baterii pentru maşini şi vehicule electrice şi ocupă locul doi în lume, după China. Nu ar fi ajuns aici fără investitori străini. O analiză KPMG publicată în 2024 a găsit că Polonia este cea mai populară locaţie din UE pentru nearshoring pentru procese de fabricaţie avansate. Circa 23% din participanţii la studiu au identificat această ţară ca locaţie atractivă.
În cazul României, procentul a fost de 8,5%, mai bun decât cel, spre exemplu, al Franţei şi al Ungariei. Conform unui sondaj din 2024 realizat de firma de consultanţă EY, Polonia este cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii din regiune. În 2023, intrările de investiţii străine directe s-au ridicat la 26 de miliarde de euro. Spre comparaţie, în România fluxul a fost de 6,7 miliarde euro. Majoritatea investiţiilor din Polonia au provenit din Europa de Vest şi Marea Britanie.
Mai multe companii americane, precum Google, Amazon, Goldman Sachs şi IBM, au investiţii în ţară, dar şi coloşi din Asia. Cel mai atractiv sector pentru nearshoring în Polonia este producţia de baterii. Ţara este al doilea cel mai mare exportator de baterii litiu-ion din lume, după China; 60% din bateriile fabricate în Europa sunt produse în Polonia. Unul dintre cei mai importanţi investitori străini din sector este LG Chem. Compania a investit un miliard de euro în fabrica sa poloneză din 2017. Acestuia i se alătură compania chineză Capchem. Deşi Polonia este prezentă constant în topurile europene ale atractivităţii pentru investiţii, loc pentru şi mai mulţi jucători străini există destul.
Conform unui raport al Şcolii de Economie din Varşovia, companiile străine reprezintă doar 1% din totalul afacerilor care operează în Polonia, dar sunt responsabile pentru 40% din valoarea adăugată generată în economia poloneză, scrie Portfolio. România, în schimb, se remarcă prin poziţia geografică. Aceasta o face un punct de legătură important între Europa şi Asia, precum şi între Orientul Mijlociu şi Balcanii de Vest. La fel ca Polonia, România este una dintre principalele gazde din Europa pentru operaţiuni de nearshoring din industria bateriilor. Acesta înseamnă şi o industrie auto dezvoltată. Ford, din SUA, îşi exportă 90% din maşinile produse în România.
Pe lângă constructori s-au dezvoltat constelaţii întregi de furnizori de piese şi componente. Dintre cei veniţi de curând, Nokian Tyres, din Finlanda, şi-a stabilit pentru acest an o producţie de un milion de anvelope la noua sa fabrică din Oradea. Schiffer Industries, un producător german de piese auto din plastic, îşi construieşte o fabrică la Hunedoara. Pe lângă companiile auto, în ţară au apărut şi investitori din industria de apărare. De exemplu de nou venit este compania sud-coreeană Hanwha Aerospace.