Business Internaţional

Investiţiile străine au creat 137.000 de joburi în Europa

Investiţiile străine au creat 137.000 de joburi în Europa

Autor: Bogdan Cojocaru

25.05.2011, 23:44 384

Investitorii străini se întorc în forţă în Europa, în frunte cumarile companii din SUA, printre care Hewlett-Packard, IBM şiGeneral Motors, după un declin semnificativ al investiţiilor cauzatde cea mai gravă criză economică din ultima jumătate de secol. Caurmare, numărul de proiecte create de investitorii străini a atinsun nivelul record în 2010, potrivit unui studiu al Ernst &Young, care sugerează că Europa de Vest va rivaliza curând cu Chinapentru atragerea capitalului străin.

Revenirea investiţiilor din Europa a dus la creşterea cu 14% anumărului de proiecte, la 3.757. Aceste proiecte au creat 137.000de locuri de muncă, cifră cu 10% mai mare decât cea din 2009.Dinamica are la bază avansul cu 24% al proiectelor finanţate deinvestitorii americani, scrie BBC News.

"Urmând unui declin semnificativ al investiţiilor în timpulrecesiunii mondiale, investitorii revin în forţă în Europa, înfrunte cu SUA", a afirmat Mark Otty, analist la Ernst &Young.

Cel mai atractiv stat european pentru investitorii din afaracontinentului este Marea Britanie. Aici, numărul de proiecte acrescut anul trecut cu 7%, la 728. Numai Londra a atras mai multeproiecte decât toate celelalte state la un loc, exceptând Franţa,Germania şi Rusia.

Pe de altă parte, Marea Britanie riscă să-şi piardă coroana înfavoarea Germaniei, în condiţiile în care cea mai mare economieeuropeană devine tot mai atractivă pentru statele emergente, precumChina, notează raportul. Polonia însă a beneficiat de cea mai marecreştere a numărului de proiecte, de 40%, la 143. Germania a atras560 de investiţii, în urcare cu 34%. Rusia, Ungaria şi statelebaltice au avut, de asemenea, creşteri semnificative aleinvestiţiilor străine, ceea ce reflectă "revenirea economicăputernică din regiune şi atractivitatea tot mai mare pentruafaceri".

În Ungaria, investitorii au văzut oportunităţi în industriaauto, dar şi cea producătoare de echipamente industriale şielectronice. În Polonia, investiţiile au vizat mai ales sectorulauto şi serviciile. Statele baltice au atras investiţii înprincipal pentru transportul aerian, servicii financiare şiutilităţi, menţionează studiul. De partea cealaltă, Portugalia,Grecia şi Spania au înregistrat scăderi ale numărului deproiecte.

La nivelul întregii Europe, cele mai mari creşteri aleinvestiţiilor au fost înregistrate de industria auto, a serviciilorîn afaceri, energiei regenerabile şi de producătorii desoftware.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO