Business Internaţional

Investiţiile străine au scăzut la nivel global

Investiţiile străine au scăzut la nivel global

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2018, 00:00 168

Investiţiile străine directe (ISD) la nivel global s-au redus cu aproape un sfert anul trecut în condiţiile în care au scăzut profiturile investitorilor. De asemenea, a încetinit şi creşterea producţiei economice, arată o analiză a ONU.

Iar perspectivele unei reveniri sunt slabe, notează Deutsche Welle. Investitorii au cheltuit cu 23% mai puţin în 2017 la nivel global, ceea ce a făcut ca fluxurile de  capital ce pot fi definite ca ISD să scadă de la 1.870 de miliarde de dolari în 2016 la 1.430 de miliarde de dolari anul trecut. Investiţiile de anul trecut s-au situat sub media pe zece ani şi vor rămâne acolo şi anul acesta.

Specialiştii ONU apreciază că declinul ISD-urilor şi încetinirea lanţurilor valorice globale ar trebui să reprezinte o îngrijorare majoră pentru politicieni, mai ales pentru cei din lumea emergentă. „Va fi nevoie de investiţii în active productive pentru obţinerea unei dezvoltări sustenabile în cele mai sărace ţări“, se arată în analiza citată. Declinul reflectă atât scăderea activităţii transfrontaliere de fuziuni şi achiziţii, cât şi reducerea profiturilor care le revin investitorilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO