Business Internaţional

​Investiţiile străine părăsesc Turcia cu o viteză record

​Investiţiile străine părăsesc Turcia cu o viteză...
07.12.2015, 20:00 4018

Investitorii străini par decişi să-şi retragă banii din Turcia după ce în acest an au renunţat la un volum record de acţiuni şi obligaţiuni din această ţară, relatează Bloomberg.

Investitorii străini au retras active de 7,6 miliarde de dolari în 2015, suma incluzând ieşirile de capital de 1,4 miliarde de dolari luna trecută, în condiţiile în care consolidarea puterii partidului la a cărui creare a contribuit preşedintele Recep Tayyip Erdogan a determinat iniţial o creştere a activelor.

Acestea au revenit pe scădere în contextul în care războiul din Siria şi sancţiunile impuse de Rusia ameninţă economia de 720 miliarde de dolari a ţării. Noi ieşiri de capital vor urma probabil, iar declinul lirei, monedă care ar putea suferi cea mai puternică scădere anuală din ultimii şapte ani, s-ar putea adânci, potrivit Capital Economics şi SEB AB.

Pe lângă faptul că Turcia are cel mai profund deficit de cont curent ca procent din PIB din rândul G20, există temeri în creştere că noul guvern va pune presiune asupra băncii centrale să reducă ratele fără a întâmpina o opoziţie politică fermă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO