• Leu / EUR4.7509
  • Leu / GBP5.5172
  • Leu / USD4.1988
Business Internaţional

Investitorii au retras mai mult de 60 de miliarde de dolari din fondurile mutuale în ianuarie

Investitorii au retras mai mult de 60 de miliarde de dolari din fondurile mutuale în ianuarie

Ultimul val la fel de mare de retrageri din activele fondurilor mutuale a fost în septembrie 2008, luna în care a căzut Lehman Brothers şi s-a declanşat criza financiară globală. AFP/Mediafax Foto

Autor: Alexandru Nanu

29 feb 2016 1308

Retragerile s-au văzut cel mai mult în activele fondurilor mutuale europene, de unde investitorii au retras 43 de miliarde de euro, conform Financial Times, care citează date ale Thomson Reuters Lipper. Ianuarie a fost de fapt cel mai prost început de an pentru pieţele financiare mondiale din ultimele două decenii. Mai mult de 2.300 de miliarde de dolari au dispărut prin scăderea acţiunilor de pe pieţele globale numai în prima săptămână a anului, ca urmare a temerilor despre încetinirea economiei chineze  şi deprecierea yuanului.

„Investitorii au devenit ultraîngrijoraţi despre contagiunea pieţelor, mai ales după tensiunile de pieţele de capital din China la începutul acestui an“, a spus Amin Rajan, director executiv la Create Research, o firmă de consultanţă. Deşi ieşirile de capital sunt o îngrijorare semnificativă pentru administratorii de fonduri mutuale, faptul că cererile de retragere au putut fi satisfăcute fără să apară o problemă de lipsă de lichiditate mai diminuează din temerile că suntem în faţa unui risc sistemic pentru pieţele financiare.

„Nu a apărut nicio problemă de lichiditate“, a spus Rajan.

Martin Parkes, directorul de relaţii publice al BlackRock, cel mai mare fond de investiţii din punctul de vedere al activelor, din lume, a spus recent, la o conferinţă a Financial Times despre fonduri mutuale: „Esenţial este să îţi păstrezi capacitatea de a onora cererile investitorilor. Chestiunea lichidităţii este esenţială. Una din primele noastre prezentări făcute clienţilor despre investiţiile în bonduri, în urmă cu 28 de ani, plasa riscul de lichiditate pe prima poziţie în agenda noastră de priorităţi.“

Volumul mare ar retragerilor de bani din fondurile mutuale în ianuarie ridică întrebări asupra perspectivelor de creştere pentru fondurile mutuale.

„Primele săptămâni din 2016 au fost dureroase pentru investitori şi clienţi, cu dificultăţi serioase care au apărut atât dinspre pieţele financiare, cât şi dinspre riscurile geopolitice“, a spus Andrew Formica, director executiv la Henderson.

Conform analiştilor, ultimul val de retrage la fel de mare din activele fondurilor mutuale a fost în septembrie 2008, luna în care a căzut Lehman Brothers şi s-a declanşat criza financiară globală.

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7509
Diferență: -0,103
Ieri: 4.7558
Azi: 4.1988
Diferență: 0,5508
Ieri: 4.1758
Azi: 5.5172
Diferență: 0,5926
Ieri: 5.4847
Azi: 4.2187
Diferență: 0,4189
Ieri: 4.2011