Business Internaţional

Investitorii bogati sunt vinovati de explozia pretului caselor din Londra

19.03.2007, 23:40 23

Pretul apartamentelor de lux din Londra a cunoscut luna trecuta cea mai rapida crestere anuala din ultimii 28 de ani, consolidand pozitia capitalei londoneze in topul celor mai scumpe orase din lume in ceea ce priveste proprietatile rezidentiale.
Pretul mediu al proprietatilor rezidentiale de lux a crescut cu 31 de procente in februarie fata de anul trecut, potrivit unui indice lunar calculat de compania de brokeraj londoneza Knight Frank, scrie Bloomberg.
Brokerul londonez defineste proprietatea de lux drept o casa care valoreaza mai mult de 3 mil. lire (5,8 mil. euro), sau un apartament mai scump de 1,5 mil. lire (1,9 mil. euro).
"Preturile apartamentelor din centrul Londrei au crescut de trei ori mai rapid decat preturile din celelalte regiuni ale Marii Britanii. Nu as fi surprins sa vad o crestere de 20 de procente anul acesta", a declarat Liam Bailey, din cadrul Knight Frank.
Ultima data cand pretul caselor de lux londoneze a inregistrat o crestere record a fost cand Margaret Thatcher a devenit prim-ministru in 1979.
Cererea de pe piata imobiliara este alimentata de investitorii straini care incearca sa obtina un stabiliment in capitala britanica, dar si de bancherii care obtin bonusuri record pe care le investesc in proprietati, in contextul unei crize imobiliare.
Sistemul britanic de impozitare este atractiv pentru cumparatorii internationali, pentru ca permite oamenilor bogati, care nu sunt de origine britanica, sa devina rezidenti fara a plati impozitul pe venit global.
Oameni de afaceri precum Lakshmi Mittal, presedintele celei mai mari companii producatoare de otel la nivel mondial, Roman Abramovici, cel mai bogat om din Rusia, si mostenitoarea companiei producatoare de bere, Charlene de Carvalho-Heineken, au cumparat cu totii case supraevaluate in Londra.
Cele mai pretioase proprietati din Londra, denumite si "super prime", cum ar fi complexul de apartamente de lux din Hyde Park administrate de compania Candy & Candy, sunt estimate la un pret de 4.500 de lire sterline (6.500 de euro) pe metru patrat.
La New York, cele mai scumpe apartamente din apropierea Central Park se vand la 6.000 de dolari (3.100 de lire sterline) pe metru patrat.
Dominatia Londrei in calitate de centru financiar atrage bancherii si managerii de fonduri de hedging.
Centrul pentru Cercetare Economica si Afaceri estimeaza ca cei 330.000 de oameni care lucreaza in domeniul financiar in Londra vor primi bonusuri in valoare de 8,8 miliarde de lire sterline (12 mld de euro) in primul trimestru al anului, estimare bazata pe castigurile record de anul trecut.
Compania Savills, cel mai mare consultant comercial in domeniul imobiliar din Marea Britanie, a platit bonusuri angajatilor in valoare de 125 de milioane de lire (182 mil. euro) pentru castigurile din 2006. Mai exact, o medie de 31.250 de lire (45.000 de euro) pentru fiecare dintre cei 4.000 de angajati care au respectat conditiile.
Cererea provenita din partea cumparatorilor bogati depaseste numarul proprietatilor imobiliare existente pe piata. "Daca incerci sa cumperi o casa in centrul Londrei, vei avea o problema - pe moment sunt prea putine disponibile", a declarat Aubrey Adams, directorul executiv al companiei Savills.
Numarul contractelor noi de credit ipotecar, un factor cheie in dezvoltarea pietei imobiliare, a scazut in mod constant. De asemenea, dobanzile ridicate au descurajat investitorii sa isi investeasca banii in proprietati.
Reprezentantii companiei de asigurari Standard Life sunt de parere ca avansul inregistrat de dobanzi in ultimul interval i-au facut pe multi sa se indoiasca de rentabilitatea investitiilor in imobiliare.
Studiul realizat de companie pe un esantion de 1.523 de persoane pune in evidenta faptul ca entuziasmul investitorilor pentru cumpararea proprietatilor in scopul inchirierii acestora a scazut vizibil, pana la nivelul din ianuarie 2006.
Expertii sunt de parere ca cresterea costurilor de imprumut prin intermediul unui credit ipotecar influenteaza negativ venitul obtinut de investitorii care au achizitionat casele pentru a le inchiria. Astfel, nivelul chiriilor incasate este mult inferior ratelor bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO