Business Internaţional

Investitorii chinezi au luat ca ţintă Europa în plină criză

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

08.10.2014, 00:00 596

În timp ce investitorii tradiţionali au părăsit Europa în perioada cea mai neagră a crizei datoriei suverane, companiile chineze au profitat şi au inundat cu investiţii ţările cel mai grav afectate de criză precum Spania sau Portugalia, scrie Financial Times. Principalele sectoare europene de interes pentru chinezi sunt cel energetic şi cel imobiliar.

Dacă în 2010 stocul total de investiţii directe făcute de China în Uniunea Europeană era de puţin peste şase miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2012 stocul de investiţii a crescut de patru ori, la aproape 27 miliarde de euro, potrivit datelor Deutsche Bank. Goana după achiziţii înseamnă o schimbare majoră a modelului chinez de investiţii străine, dinspre ţările africane cu resurse naturale bogate spre branduri şi tehnologie din ţările dezvoltate.

„Am remarcat o creştere semnificativă a investiţiilor chinezeşti în Europa, mai ales pe segmentul de fuziuni şi achiziţii în perioada de vârf a crizei datoriilor“, spune Thilo Hanemman, analist la Rhodium Group. Companiile de stat au fost avangarda investitorilor chinezi, ele efectuând 78% din investiţiile Chinei în Europa între 2008 şi 2013, potrivit Deutsche Bank. Dar în perioada 2011-2013 ponderea companiilor private chineze pe segmentul de fuziuni şi achiziţii din Europa a crescut la peste 30%, faţă de 4% în cei trei ani anteriori.

Anul acesta Italia este principala ţintă europeană de achiziţii pentru China. Aproape jumătate din investiţiile realizate de China în Italia au fost făcute în primul semestru al acestui an. Investiţiile chineze în Portugalia au înregistrat creşteri în 2011 şi în 2014, iar în Marea Britanie acestea au crescut în ultimii doi ani. Începând cu perioada crizei datoriilor, investiţiile chineze în Spania s-au majorat constant.

Recent, boardul companiei franceze Club Med, care administrează staţiuni de vacanţă, a recomandat acţionarilor să accepte oferta de preluare din partea conglomeratului chinez Fosun. Compania chineză este deja principalul acţionar al Club Med cu 18,3% din acţiuni. Vânzarea lanţului britanic de restaurante PizzaExpress către compania Hony Capital din Beijing în iulie indică un interes din ce în ce mai mare al companiilor chineze de private equity pentru activele din Europa.

Investiţiile străine totale ale Chinei vor depăşi 200 miliarde de dolari până în 2017, iar proporţia destinată Europei va fi din ce în ce mai mare, estimează Liao Qun, economistul-şef şi şeful departamentului de cercetare al băncii chineze Citic Bank.

Potrivit unui sondaj al Camerei de Comerţ a Uniunii Europene din China, 97% din companiile chinezeşti care au investit în Europa intenţionează să îşi majoreze investiţiile în următorii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO