Business Internaţional

Investitorii dau navala pe burse impinsi de la spate de guvernul american

30.11.2008, 17:07 9

Saptamana trecuta a fost cea mai buna saptamana pentru bursele europene din ianuarie 1987 incoace, cele mai insemnate cresteri fiind inregistrate de actiunile companiilor producatoare de marfuri si cele ale companiilor financiare, in conditiile in care investitorii au speculat faptul ca eforturile depuse de guvernele din intreaga lume vor contribui la consolidarea economiei si stabilizarea pietelor, scrie Bloomberg.

La randul lor, pietele americane de capital au inregistrat cea mai insemnata crestere saptamanala din ultimii peste 30 de ani, dupa ce guvernul Statelor Unite s-a angajat sa protejeze Citigroup de noi pierderi, iar producatorii auto au luat in considerare reduceri de costuri pentru a castiga fonduri federale.
In Europa, actiunile companiei BHP Billiton au avansat cu aproape jumatate din valoare dupa ce cea mai mare companie miniera din lume si-a abandonat oferta ostila in valoare de 66 de miliarde de dolari (51 mld. euro) pentru rivala Rio Tinto.
Actiunile Royal Dutch Shell si Total au castigat peste 10% dupa ce pretul petrolului a inregistrat prima crestere saptamanala din ultima luna. Actiunile Allianz si Deutsche Bank au inregistrat cresteri de peste 30%, cele mai semnificative din randul bancilor si companiilor de asigurari europene.
Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 13%, cea mai pronuntata crestere saptamanala inregistrata din ianuarie 1987, scaderea consemnata de indicele de referinta in luna noiembrie reducandu-se astfel la 7,1%.
Bursele din intreaga lume s-au aflat in crestere dupa ce China si-a redus ratele dobanzii, guvernul american a garantat active cu probleme apartinand Citigroup in valoare de 306 miliarde de dolari, iar democratii americani si-au asumat un pachet de stimulente pentru cea mai mare economie a lumii. "Asistam la o reactie colectiva masiva din partea strategilor", a declarat Mike Lenhoff, din cadrul Brewin Dolphin Securities. "Aceasta reactie trebuie sa genereze o anumita doza de incredere."
Indicii nationali de referinta s-au aflat in crestere pe toate cele 18 piete vest-europene. Indicele german DAX, indicele francez CAC 40 si indicele britanic FTSE 100 au inregistrat toti cresteri de 13%.
Indicele Stoxx 600 a inregistrat totusi o scadere de 7,1% in noiembrie pe fondul intensificarii temerilor ca profiturile companiilor vor fi afectate de continua deteriorare a conditiilor economice.
Analistii si-au redus estimarile privitoare la profituri in acest an.
Profitul companiilor ce alcatuiesc indicele Stoxx 600 va fi cu 12% mai mic in medie in 2008 comparativ cu cresterea de 11% prognozata la inceputul acestui an, conform datelor Bloomberg.
In SUA actiunile Citigroup si-au dublat valoarea in urma anuntarii planului guvernului de asigurare a activelor toxice in valoare de 306 miliarde de dolari detinute de banca, contribuind la o crestere record de 31% a actiunilor companiilor financiare din cadrul Standard & Poor's.
Actiunile General Motors au castigat 71%, cel mai semnificativ avans din 1974. Indicele S&P 500 a inregistrat o crestere de 12 procente, pana la un nivel de 896,24 puncte, cea mai puternica crestere saptamanala din anul 1974.
Indicele Dow Jones Industrial Average a castigat 782,62 puncte, sau 9,7%, atingand 8.829,04 puncte. Indicele Russell 2000 al companiilor cu capitalizare redusa a urcat cu 16% pana la 473,14 puncte.
"Bancile centrale si autoritatile financiare iau exact masurile care sunt necesare in acest punct", a declarat Richard Weiss, director de investitii in cadrul City National Bank din Berverly Hills, California.
Bursele de actiuni au avansat dupa ce banca centrala americana si-a intensificat eforturile de deblocare a pietelor de credit, iar presedintele ales Barack Obama a alcatuit o echipa de consilieri financiari si economici din care face parte si Paul Volcker, fost presedinte Fed.
Avansul a marcat sfarsitul unei perioade de trei saptamani de scaderi a S&P 500 generata de temerile ca industria auto americana s-ar putea prabusi, iar rapoartele legate de profit au indicat o intensificare a recesiunii. Indicele a inregistrat o scadere de 39% pana acum in acest an, cea mai slaba performanta din 1931.
Actiunile constructorilor de locuinte din cadrul S&P 500 au urcat cu 59% in urma anuntarii noului plan al bancii centrale de impulsionare a creditarii ipotecare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO