Business Internaţional

Investitorii ies din Ungaria, considerata veriga slaba din regiune

16.10.2008, 17:51 29

Indicele bursier de referinta al Ungariei a inregistrat o scadere puternica in ultimele doua zile, in conditiile in care investitorii s-au retras pe fondul temerilor ca tara va fi cuprinsa de criza care a devastat economia islandeza, scrie Bloomberg.

Indicele BUX a scazut cu 7,5% in prima jumatate a zilei de ieri, dupa declinul de 11,9% de miercuri, iar forintul a inregistrat un declin de peste 7% in fata monedei europene. Moneda si-a revenit dupa ce BCE a anuntat ca va acorda un credit de urgenta in valoare de 5 miliarde de euro bancii centrale ungare.
Criza economica la nivel global afecteaza pietele emergente mai vulnerbaile, in vreme ce investitorii se retrag din investitiile riscante. Imprumuturile in valuta contractate de catre contribuabilii ungari, alaturi de un ritm mult mai lent de crestere economica si un deficit bugetar mai mare decat oriunde in Europa, fac din aceasta tara o tinta sigura, sunt de parere economistii.
"Ungaria este cea mai slaba veriga din regiune", a spus Esther Law, strateg la Royal Bank of Scotland in Londra. Investitorii internationali care detin actiuni in aceasta tara ar putea contribui si ei la agravarea situatiei de pe aceasta piata, a spus Law.
Forintul s-a apreciat cu 3,8% dupa anuntul BCE, un euro valorand 261,46 forinti. Valoarea actiunilor OTP Bank, cel mai mare creditor ungar, a scazut cu 667 de forinti, adica 15%, pana la 3,784 de forinti/actiune.
Ungaria, Islanda si Ucraina sunt singurele tari europene care au apelat la Fondul Monetar International pentru ajutor in timpul acestei crize economice.
Ucraina a cerut o "cooperare activa" din partea FMI dupa ce a fost nevoita sa preia un creditor local, si dupa ce banca centrala a dublat suma injectata in sistemul bancar local.
Cresterea economica anuala a Ungariei din trimestrul doi, de 2%, este sensibil mai mica decat cea de 9,3% a Romaniei sau cea de 5,8% a Poloniei. Deficitul bugetar a fost 5% din PIB in cursul anului trecut, comparativ cu 1,6% din PIB in Cehia sau 2,2% din PIB in Slovacia.
Ungaria considera un sprijin financiar din partea FMI ca fiind o ultima solutie, dupa ce premierul Ferenc Gyurcsany a afirmat ca are loc "un atac puternic" impotriva pietelor locale.
"Exista zvonuri pe piata, legate de acordul cu FMI, conform carora Ungaria va fi urmatoarea victima a crizei, dupa Islanda", a spus Daniel Bebesy, economist la Budapet Investment Management.
"Nu exista o baza solida pentru aceasta concluzie, dar acolo unde exista panica este suficient un zvon pentru a genera pagube", a adaugat Bebesy.
Activele din Ungaria sunt vandute, chiar si in contextul in care oficialii guvernamentali si analistii au afirmat ca sistemul bancar este stabil, iar tara are un grad redus de vulnerabilitate. Guvernul a redus deficitul bugetar de la un nivel record de 9,2% din PIB pana in 2006, pana la valoarea de 3,4% a acestui an, si intentioneaza sa indeplineasca toate conditiile pentru adoptarea monedei europene.
Sistemul economic al Islandei s-a prabusit sub propria greutate, agravand declinul monedei nationale dupa ce trei din cele mai mari banci ale tarii au acumulat datorii in valoare totala de 61 de miliarde de dolari. Primul-ministru al Islandei Geir Haarde a afirmat la inceputul acestei saptamani ca tara isi va putea achita datoriile.
Desi este mai vulnerabila decat majoritatea vecinilor sai est-europeni, economia Ungariei este mai stabila decat a Islandei, sunt de parere economistii, printre care se numara si Charles Robertson de la ING Groep in Londra.
Faptul ca majoritatea sistemelor de creditare din tara sunt detinute de straini face ca sistemul sa poata evita eventualele probleme.
"Exista temeri cu privire la sistemul bancar si la creditele ipotecare sau de nevoi personale in euro si franci elvetieni pe care contribuabilii le-au contractat", a spus Nigel Rendell, economist la RBC Capital Markets in Londra.
 
 
Criza in Ungaria
 
Bancile ungare nu mai dau credite In valuta
Riscul ca criza pietelor de credit sa genereze probleme mai grave in Ungaria este in crestere in conditiile in care bancile isi reduc creditarea in moneda straina, unul din motoarele cresterii inregistrate in ultimii ani, scrie The Wall Street Journal. Trei banci ungare au anuntat ca-si vor restrange creditele acordate debitorilor locali in euro, dolari sau franci elvetian. In cazul in care si alte banci vor anunta masuri similare, acest lucru ar adanci declinul economic inregistrat de Ungaria. Raiffeisen a anuntat ca-si suspenda creditarea in franci elvetieni catre companiile ungare si guvernul local. Divizia ungara a Volksbank din Austria a anuntat ca-si suspenda creditarea in dolari si franci elvetieni. MKB anuntase ca-si suspenda creditarea in moneda straina, invocand temerile ca deprecierea forintului ar putea crea probleme debitorilor locali.
 
Ucraina, Ungaria si Serbia cer bani de la FMI
Ucraina, Ungaria si Serbia, trei state vecine cu Romania, au initiat negocieri de urgenta cu Fondul Monetar International, sporind temerile ca un posibil exod al investitorilor straini ar putea duce la aparitia unei crize economice sistemice in Europa de Est, scrie The Telegraph. O echipa de specialisti de la FMI s-a deplasat deja la Kiev pentru a discuta despre un imprumut care ar urma sa fie acordat Ucrainei pentru stabilizarea sistemului financiar, puternic afectat de panica din aceasta luna privind depozitele bancare. Volumul investitiilor straine a scazut foarte mult in Ucraina si este posibil ca bancile care inregistreaza datorii mari sa nu mai poata asigura clientilor imprumuturi pe termen scurt. Guvernul ucrainean a suspendat deja platile Prominvestbank catre creditori, inghetand si depozitele bancare ale institutiei financiare.
 
Ratinguri puse sub supraveghere
Agentia de evaluare Standard & Poor's a pus sub supraveghere cu posibilitatea de a reduce ratingurile de credit ale Ungariei si Ucrainei din cauza faptului ca cele doua tari au cerut asistenta din partea Fondului Monetar International pentru a-si ajuta sistemele bancare sa traverseze in siguranta criza mondiala a creditelor, scrie Bloomberg. Ungaria are ratingul "BBB+", al treilea cel mai scazut, in timp ce Ucraina are un rating mult mai bun de "B+". Bancile maghiare "se confrunta cu costuri de finantare mult mai mari si cu un acces tot mai redus pe pietele internationale", considera compania newyorkeza S&P. Banca centrala a Ucrainei a dat asigurari ca va sprijini institutiile financiare din tara si a injectat deja peste 10,9 miliarde de grivne (2,2 mld. dolari, 1,64 mld. euro) in sistemul bancar in aceasta luna.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO