Business Internaţional

Investitorii îşi mută pariurile de pe creştere economică pe penurii

Investitorii îşi mută pariurile de pe creştere...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2022, 00:03 368

Creşterea preţurilor de consum şi ameninţarea venirii unor rate mai mari ale dobânzilor au început să-i împingă pe investitori dinspre acţiunile care evoluează bine când economia creşte către companiile au activităţi bazate pe mărfuri încă de la sfârşitul anului 2021, scrie Bloomberg.

Însă războiul ruso-ucrainean şi sancţiunile împotriva Rusiei, un exportator major de resurse naturale, au accelerat dinamica. „Întreaga piaţă a fost surprinsă de cât de repede sunt licitate mărfurile“, spune Seth Goldstein, un strateg de la Morningstar.

Acţiunile producătorilor de îngrăşăminte, ale producătorilor de petrol şi gaze şi companiilor de minerit cresc din 23 februarie, ziua de dinainte de invazie. Ani de zile multe fonduri s-au ferit de materiile prime din cauza randamentelor slabe şi a atenţiei crescânde a investitorilor pentru problemele de mediu. „Acum, calculul s-a inversat“, spune Rory Johnston, director general şi economist de piaţă la Price Street.

Nu toată lumea se grăbeşte să intre în acest nou joc. Parnassus Investments, o firmă de investiţii din San Francisco conştientă de problemele de mediu, a renunţat la combustibilii fosili şi la companiile de profil în 2019.

Deşi creşterea preţurilor la petrol şi gaze ajută acum astfel de acţiuni, lucrurile merg bine acolo „de doar câteva luni“, spune Joe Sinha, directorul de marketing al companiei. Pe termen lung, creşterea preţului petrolului ar putea grăbi trecerea la tehnologii mai curate, cum ar fi vehiculele electrice. Un semnal ar fi că printre cele mai performante companii se numără recent un producător de echipamente pentru energie solară.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO