Business Internaţional

Investitorii migrează masiv spre obligaţiunile germane, din cauza temerilor privind Grecia şi Spania

Investitorii migrează masiv spre obligaţiunile germane, din cauza temerilor privind Grecia şi Spania

Autor: Vlad Popescu

18.05.2012, 14:00 392

Randamentul obligaţiunilor de stat ale Germaniei au coborât pe piaţa secundară la minime istorice pentru că investitorii migrează în masă spre astfel de titluri, fiind mai degrabă preocupaţi de siguranţa banilor decât de câştig, pe fondul impasului politic din Grecia şi crizei bancare din Spania.

Analiştii anticipează noi scăderi, iar unele dobânzi se apropie de valori negative, potrivit Reuters.

Apetitul investitorilor pentru cele mai puţin riscante active europene, obligaţiunile Germaniei, pare în creştere continuă, în pofida celor mai scăzute randamente din istorie.

Temerile din piaţă au fost antrenate vineri de retrogradarea a 16 bănci spaniole de către Moody's şi de coborârea ratingului Greciei de către Fitch, care apreciază drept "probabilă" ieşirea ţării din zona euro.

Pieţele par să ignore cel mai recent sondaj efectuat în rândul grecilor, care arată că alegerile anticipate de la mijlocul lunii iunie s-ar putea întoarce în favoarea partidelor care susţin măsurile de austeritate din acordul de finanţare externă convenit cu UE, FMI şi BCE.

Mişcările din piaţă indică totodată creşterea riscului de default (faliment) perceput de invetitori în privinţa Spaniei şi Italiei.

"Sondajele se pot întoarce. Ştim cât de incertă este situaţia, iar sondajul nu este luat în serios. Moody's continuă să învârtă toporul deasupra sectorului bancar, fapt mult mai sigur decât orice sondaj. O nouă zi aduce un nou maxim pentru contractele futures cu bund-uri (obligaţiuni de stat germane - n.r.) şi nu văd dacă sau când se va opri trendul", comentează analistul David Schnautz de la Commerzbank.

Preţurile obligaţiunilor pe pieţele secundare cresc odată cu scăderea randamentului.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor germane cu maturitatea la 10 ani este, potrivit celor mai recente date, de doar 1,4% , iar Schnautz anticipează pentru viitorul imediat o scădere de încă 10 puncte de bază, la 1,3%.

Dobânzile pentru titlurile germane la doi ani au atins minimul record de 0,028% şi ar putea trece în curând pe minus, deoarece investitorii sunt mai atenţi la probabilitatea de a-şi recupera banii decât la perspectivele de profit.

În schimb, unii analişti au devenit reticenţi faţă de obligaţiunile germane, din cauza randamentelor foarte scăzute.

Obligaţiunile AAA din afara zonei euro, precum cele ale Marii Britanii şi Statelor Unite, oferă randamente cu 30-40 puncte de bază, sau 0,3-0,4 puncte procentuale, mai ridicate decât titlurile germane, iar analiştii Societe Generale recomandă investiţii în aceste titluri deoarece, într-un scenariu de destrămare a zonei euro, Germania ar fi grav afectată.

Momentan, riscurile propagate de criză afectează în principal obligaţiunile Spaniei şi Italiei. Randamentele de referinţă ale titlurilor cu maturitatea la zece ani emise de cele două ţări sunt foarte volatile vineri pe pieţele secundare şi sunt în apropiere de 6%, iar analiştii cred că vor urca spre 7%, pragul considerat nesustenabil la care Portugalia şi Irlanda s-au văzut nevoite să ceară ajutor extern de la UE şi FMI.

Pieţele pentru obligaţiunile celor două ţări, a treia şi a patra economie a zonei euro, devin tot mai nelichide. Diferenţa dintre preţul propus de cumpărători pentru o obligaţiune spaniolă pe zece ani şi cel cerut de vânzători, un indicator al lichidităţii din piaţă, a urcat vineri la aproximativ 75 de cenţi, aproape dublu faţă de nivelul din martie, când guvernul de la Madrid a anunţat în premieră că ţintele de reducere a deficitului bugetar nu vor fi atinse.

"Volumele sunt foarte reduse, mai vezi pe ici pe colo câte o tranzacţie. Dacă Grecia iese în final din zona euro, situaţia poate deveni foarte dificilă şi nimeni nu vrea să se implice", explică un trader.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO