Business Internaţional

Investitorii nu sunt mulţumiţi de măsurile anticriză din UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

20.03.2011, 23:45 18

În ultimul an, UE şi FMI au angajat 640 mld. euro (890 mld. $)pentru susţinerea economiilor cu probleme de la periferia Europei.Totuşi, ratele dobânzii la obligaţiunile Greciei, Irlandei şiPortugaliei se menţin la maxime record sau în apropierea acestora,scrie The New York Times.

Presaţi din nou de o piaţă sceptică să acţioneze, lideriiEuropei au pus la punct o nouă structură ce va permite fondului desalvare EFSA să aloce toţi cei 440 de miliarde de euro în caz denecesitate şi să achiziţionize obligaţiuni în cadrul licitaţiilorguvernamentale. Aceştia au relaxat în acelaşi timp condiţiileprivitoare la creditele acordate Greciei, reducând ratele dobânziişi prelungind termenele de plată.

Analiştii şi investitorii au întâmpinat efortul cu o aprobarecombinată cu prudenţă.

Însă după cum s-a întâmplat adesea cu planurile de salvareeuropene, şi în acest caz pare să existe ceva mai mult: în timp cefacilitatea euro­peană poate acum cumpăra obli­gaţiuni la licitaţiiguver­na­mentale, aceasta nu le va putea achi­ziţiona de pe piaţasecundară. Acest lucru va spori presiunea asupra BCE să-şi păstrezerolul de cum­părător de ultimă in­stan­ţă de obligaţiuni aleţă­rilor aflate la periferia Eu­ro­pei. În plus, acordulstipu­lează că fondul poate cum­păra obligaţiuni numai de la ţărilecare au primit bani de susţinere, o prevedere ciu­da­tă careînseamnă că ţara care are cel mai mult nevoie de sprijin în acestmoment, Por­tugalia, nu va beneficia de el.

Dirk Hoffman-Becking, analist bancar în cadrul Sanford C.Bernstein & Company din Londra, arată că dacă facilitatea nuintră pe piaţa secundară pentru a achiziţiona un volum mare deobligaţiuni, ratele dobânzii se vor menţine ridicate. În general,BCE nu a fost dispusă să intervină în mod agresiv, achiziţionândobligaţiuni ale economiilor periferice în valoare de doar 77 mld.de euro până acum. Recent, banca a anun­ţat că nu a mai cumpăratastfel de obligaţiuni de două săp­tămâni.

Astfel, lipsa unui cumpărător important va menţine probabildobânzile la un nivel ridicat şi va continua să alimentezeneliniştea pieţelor. Iar acest lucru rămâne în multe modurirădăcina nesoluţionată a crizei datoriilor suverane din Europa.Guvernele din zona euro şi FMI le cer investitorilor să aibăîncredere că programele de austeritate, susţinute de majorări detaxe şi reduceri drastice ale salariilor, vor duce la scădereadeficitelor şi în ultimă instanţă a nivelurilor datoriei.

Însă, după cum indică un nou raport privitor la originile crizeidatoriilor realizat de Nomura, ceea ce se va întâmpla probabil vafi că datoriile ţărilor ca Grecia şi Irlanda vor creşte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO