Business Internaţional

Investitorii răsuflă uşuraţi: Draghi „salvează“ Italia chiar dacă nu este încă premier

Mario Draghi

Mario Draghi

Autor: Bogdan Cojocaru

03.02.2021, 23:55 670

Când vestea că fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a fost ales de preşedintele Italiei pentru a scoate ţara din cea mai recentă din obişnuitele crize politice, o amintire a revenit în conştientul lumii şi al pieţelor: italianul a salvat zona euro cu doar câteva cuvinte - „vom face tot ce este nevoie“.

„Vom face tot ce este nevoie“ pentru a salva euro, a spus Draghi în iulie 2012, când speculatorii încolţeau pe piaţa obligaţiunilor Spania şi alte state cu datorii mari din zona euro.

„Credeţi-mă, va fi suficient“, a mai spus preşedintele BCE. Investitorii s-au retras atunci, lăsând guvernului spaniol şi celui italian spaţiu fiscal să respire. Acum, când guvernul italian s-a prăbuşit sub presiunea unor rivalităţi politice între aliaţi, Draghi este împins spre rolul de salvator al executivului de la Roma.

Reacţia bursei italiene a fost una de euforie, iar optimismul a cuprins rapid marile pieţe de acţiuni europene. Cel mai mult au crescut cotaţiile băncilor italiene, considerate a fi victime posibile ale unei eventuale noi crize financiare.

Ca o moştenire lăsată de Draghi, zona euro, inclusiv Italia, este protejată de către BCE de atacurile pieţelor de uriaşe programe de achiziţii de obligaţiuni care ţin jos costurile de finanţare ale guvernelor.

Însă revenirea economiei italiene din criza economică provocată de pandemie mai depinde şi de cum guvernul gestionează banii primiţi de la mecanismul de reconstrucţie economică al UE. Dar acum Italia nu mai are guvern funcţional.

Draghi, la BCE, a reuşit să ţină în frâu o criză financiară mondială şi să ghideze zona euro printr-un război monetar global sub asaltul diverselor interese din afara şi din interiorul UE. Conducerea guvernului unei singure ţări n-ar trebui să fie o problemă.

„Ce este sigur este că cu Draghi la guvernare, investitorii străini se vor întoarce să investească pe pieţele italiene“, a declarat un trader de pe bursă pentru Il Sole 24 Ore.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO