Business Internaţional

Investitorii scapa de actiunile bancilor de teama unui val de nationalizari care sa inghita si marii creditori

Investitorii scapa de actiunile bancilor de teama unui val de nationalizari care sa inghita si marii creditori
21.01.2009, 16:46 20

Statele Unite Ale Americii
  • Caderea bancilor "a stricat" prima zi a lui Obama ca presedinte
 
Actiunile celor mai mari banci americane au scazut puternic pe fondul temerilor investitorilor ca guvernul s-ar putea vedea nevoit sa nationalizeze institutiile financiare cele mai afectate, scrie The Wall Street Journal.
Actiunile bancilor americane s-au depreciat cu aproximativ 20%, pana la un minim al ultimilor zece ani. Actiunile Citigroup au pierdut 20%, pana la un pret de 2,80 dolari (2,15 euro). Bank of America a suferit o cadere pe Bursa de 29%, pana la 5,1 dolari (3,9 euro) per actiune. Preturile inregistrate de actiunile celor doua institutii, care au coborat sub 10 dolari (7,7 euro), sugereaza ca investitorii sunt puternic ingrijorati de viabilitatea industriei, fiind pusa la indoiala puterea atat a bancilor nationale, cat si jucatorilor regionali mai mici.
Banca State Street a suferit o prabusire a pretului actiunilor de 59% dupa ce a raportat pierderi de aproximativ 9 mld. dolari (6,94 mld. euro). Declinul pretului acestor actiuni a provocat o serie de speculatii deoarece banca, ce ramane inca profitabila, este considerata a fi un pilon de incredere al sistemului, in conditiile in care administreaza fondurile unor mari companii si investitori.
Lista numelor ce isi anunta pierderile pentru ultimul trimestru al lui 2008 este completata de Merrill Lynch, ce a postat pierderi de 15,31 mld. dolari (11,8 mld. euro), si Royal Bank of Scotland, care a estimat pierderi record de 28 mld. lire (21,5 mld. euro).
Indicii de referinta din Statele Unite au suferit cele mai mari pierderi zilnice din ultimele doua luni, chiar in ziua in care cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, a preluat fraiele puterii. Indicele de referinta Dow Jones Industrial Average a scazut marti 4%, in timp ce Standard & Poor's a pierdut 5,2%, iar NASDAQ 5,7%.
Echipa specializata pe probleme economice a noului presedinte al SUA incearca sa finalizeze conturarea unui nou plan financiar salvator care sa poata fi pus in aplicare cu fondurile in valoare de 825 mld. dolari (636 mld. euro) pe care incearca sa le obtina in urma unor negocieri cu Congresul, pentru a stopa adancirea crizei financiare.
Administratia Obama este asteptata sa actioneze prompt, utilizand noi injectii de capital.
 
Marea Britanie si Irlanda
  • Nationalizarea, sperietoarea actionarilor creditorilor
 
Valoarea de piata a institutiilor financiare din Marea Britanie a continuat sa se erodeze in sedinta de tranzactionare de ieri, pe fondul speculatiilor privind adancirea recesiunii globale si al temerilor privitoare la situatia financiara a bancilor afectate de criza, scrie presa internationala.
Bancile britanice au continuat sa scada pe bursa, actiunile Barclays prabusindu-se cu aproape 20% la Londra. Actiunile Lloyd's au scazut cu 13%. Singura banca britanica ale carei titluri s-au apreciat este Royal Bank of Scotland (RBS), o actiune a acesteia fiind cotata la jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri la 11,5 lire sterline, in crestere cu 6,8% fata de sedinta precedenta. Luni actiunile RBS s-au prabusit cu 67% din cauza zvonurilor privind nationalizarea.
Performanta RBS vine pe fondul declaratiilor guvernatorului Bancii Angliei Mervyn King, care a sugerat ca autoritatile vor derula in curand un program de achizitionare de active bancare, in incercarea de a elimina o parte a presiunilor de pe piata de creditare. Miscarea vine in conditiile in care reducerea dobanzii de referinta pana la cel mai scazut nivel din ultimele trei secole a esuat in a reduce costurile reale de creditare.
Banca centrala de la Londra va achizitiona active precum obligatiuni corporatiste, pentru a furniza institutiilor financiare suficient capital pentru ca acestea sa reia operatiunile de creditare, a declarat King.
In acest moment bancile sunt nevoite sa-si refaca balantele contabile grav afectate de criza financiara globala. Iar pentru a-si pune balantele contabile in ordine bancile au nevoie de suficiente lichiditati pentru a-si plati datoriile acumulate, a precizat guvernatorul.
In acelasi timp, bancile irlandeze continua sa se afle sub presiune in conditiile in care rotile celei mai rapide economii europene la un moment dat incep sa franeze din ce in ce mai accentuat.
Guvernul de la Dublin a anuntat ca va prelua controlul asupra Anglo Irish Bank, dupa izbucnirea unui scandal care a condus la demisia directorului executiv al companiei. De asemenea, Brian Goggin, seful Bank of Ireland, a anuntat ca se va retrage din functie.
 
Franta
  • Bancile, ajutate de stat cu 10,5 mld. euro
 
Presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a angajat sa furnizeze inca un ajutor de 10,5 mld. euro celor mai importanti creditori ai tarii, solicitand in schimb ca executivii acestora sa renunte la bonusuri, scrie Bloomberg. In ciuda problemelor cu care se confrunta sectorul bancar, Societe Generale, a treia banca franceza dupa valoarea de piata, a anuntat ca profitul net corespunzator anului precedent s-ar putea ridica la 2 mld. euro. Sub incidenta noului pachet de masuri, Societe Generale va primi 1,7 mld. euro din partea statului.
Sarkozy a exercitat presiuni asupra bancilor in ultima perioada, insistand asupra faptului ca acestea nu ar trebui sa le mai acorde bonusuri managerilor sau dividende actionarilor. Credit Agricole, precum si rivalul Societe Generale au anuntat ca nu vor mai plati bonusurile presedintilor si ale directorilor executivi. BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, a emis un anunt similar in cursul saptamanii precedente.
"Le vom solicita bancilor care obtin profit sa finanteze economia" si nu sa recompenseze actionarii, a declarat ministrul francez de finante Christine Lagarde. Bancile ar trebui sa utilizeze veniturile aferente anului 2008 pentru a-si majora capitalurile, iar cei mai profitabili creditori vor putea acorda in continuare dividende, a precizat Lagarde. Noile fonduri vor fi disponibile "in scurt timp".
Potrivit ministrului de finante francez, ajutorul acordat va majora rata capitalului de baza (Tier 1) cu 0,5% pentru fiecare banca.
Societe Generale a anuntat ca a ramas pe plus chiar si in al patrulea trimestru al lui 2008, in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare care au afectat creditorii la nivel mondial. Banca franceza, care s-a confruntat cu pierderi masive la inceputul lui 2008, a motivat performantele globale corespunzatoare anului 2008 prin prisma "soliditatii activitatilor bancare de retail si a portofoliului diversificat de afaceri".
 
Germania
  • Hypo Real Estate primeste 12 mld. euro
 
Hypo Real Estate Holding, creditorul ipotecar salvat de guvernul german, a primit 12 miliarde de euro sub forma de garantii pentru credite, ceea ce-i asigura acces la finantare in conditiile crizei financiare, scrie Bloomberg.
Compania cu sediul in Munchen se poate finanta beneficiind de garantiile ce i-au fost acordate de Soffin, fondul de sustinere a bancilor Germaniei, pana pe 12 iunie. In acelasi timp, in aprilie Hypo Real Estate va trebui sa ramburseze 30 de miliarde de euro pentru garantiile care i-au fost acordate in aceasta luna. "Negocierile dintre Hypo Real Estate si Soffin privitoare la lichiditati mai ample si pe termen mai lung si masuri de sustinere pentru grup nu au fost finalizate inca", a anuntat banca.
Hypo a beneficiat de un program de bailout de 50 de miliarde de euro in luna octombrie dupa ce divizia sa Depfa nu a reusit sa obtina finantare pe termen scurt de la guvernul german, banca centrala si institutii financiare. De atunci, banca a primit de doua ori garantii pentru credite. Termenul limita de rambursare pentru primele garantii a fost initial fixat pe 15 ianuarie, fiind amanat ulterior pana pe 15 aprilie.
Germania a adoptat un plan de salvare a bancilor de 500 de miliarde de euro pe 17 octombrie, oferind creditorilor capital si garantii pentru credite.
Institutii financiare din intreaga lume au fost obligate sa solicite ajutorul statului dupa ce falimentul din septembrie al Lehman Brothers Holdings a dus la blocarea pietelor de credit. Pana acum, guvernele europene au cheltuit cel putin 81 de miliarde de euro pentru a sustine institutiile financiare.
Commerzbank, a doua mare banca germana, a devenit prima banca tranzactionata public a tarii care a primit lichiditati din cadrul fondului de salvare.
Bayerische Landesbank, IKB Deutsche Industriebank si NSH Nordbank au beneficiat la randul lor de sustinere sub forma de garantii pentru credite.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO