Business Internaţional

Investitorii se refugiaza pe piata aurului

07.10.2008, 14:26 45

Ingrijorati de criza financiara globala, un numar din ce in ce mai mare de investitori aleg sa schimbe lichiditatile in favoarea aurului. Furnizorii de monede sau lingouri de aur sunt pusi in dificultate, neputand onora cererea generala, scrie Der Spiegel.

Robert Hartman, CEO al furnizorului german Pro Aurum, afirma ca situatia este destul de grava, avand in vedere cererea crescuta atat din partea clientilor traditionali ai companiei - bancile -, cat si din partea clientilor individuali.
Incepand cu momentul prabusirii bancii americane de investitii Lehman Brothers, criza financiara globala s-a accentuat, iar piata aurului a devenit foarte atractiva pentru deponentii si investitorii exasperati de caderea activelor financiare.
Roger Breitkopf, dealer de metale pretioase in cadrul Deutsche Bank, confirma situatia, sustinand ca tranzactiile cu aur s-au inzecit comparativ cu luna august.
Intr-adevar, tot ceea ce straluceste se vinde in momentul acesta. De altfel, intregul fenomen a antrenat o crestere semnificativa a pretului de vanzare a aurului: de la 730 dolari per uncie in septembrie 2008 la 880 dolari per uncie in urma cu cateva zile. Dar, dupa cum declara Eugen Weinberg, analist la Commerzbank, acest trend va continua sa fie unul ascendent, influentand inclusiv operatiunile din industria minera.
Stabilitatea pe care detinerea de aur o implica incepe sa fie resimtita de foarte multi, investitorii mari modificandu-si perspectivele pe piata in sensul achizitionarii de aur. Credibilitatea investitiilor in aur se dovedeste a fi motivata, intrucat niciun alt metal in afara acestuia nu a reusit sa isi mentina valoarea in situatii economice incerte. Conform analistului Weinberg, 70 la suta din totalul de aur se utilizeaza pentru realizarea bijuteriilor, de aceea pretul sau este mai putin dependent de fluctuatiile industriale. Spre comparatie, valorea platinei s-a redus la jumatate fata de luna iulie.
De asemenea, aurul este scutit de plata TVA in Germania, acesta fiind inca un motiv important pentru care oamenii prefera investitiile in acest sector. Compania Pro Aurum si bancile intampina dificultati in satisfacerea cererii de pe piata, nu neaparat prin lipsa aurului propriu-zis, cat mai degraba prin insuficienta de monede sau lingouri, care nu pot fi realizate instantaneu.
Spre exemplu, cea mai indragita moneda de aur, krugerrandul, este in prezent din ce in ce mai dificil de obtinut. Cu toate ca Rand Refinery, locul in care aceasta este prelucrata, produce la capacitate maxima, nu reuseste sa echilibreze prin oferta sa cererea de aur.
Majoritatea analistilor considera ca valoarea aurului ar putea depasi curand pragul de 1.000 de dolari per uncie, cu atat mai mult cu cat ultimul trimestru al anului este unul benefic in acest sector, sarbatorile crestine sau musulmane favorizand cresterea pretului aurului. Cu toate acestea, chiar si o scadere cu cateva procente ar putea fi de bun augur, investitia fiind privita ca o prima de asigurare certa in contextul unei crize financiare puternice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO