Business Internaţional

Investitorii straini se lupta sa cumpere hotelurile disponibile din New York

19.06.2006, 22:15 26

Dupa ce a depasit evenimentele din 11 septembrie 2001, piata hoteliera din New York a avut parte de o revenire constanta, ratele de ocupare ale hotelurilor fiind acum de aproximativ 80%, in comparatie cu 67% cat era cu doar trei ani inainte. Aceasta schimbare nu a ramas neobservata de catre investitorii straini care, in prezent, vad in piata hoteliera un element esential pentru operatiunile lor internationale, scrie The New York Times.
"Cred ca momentul este prielnic pentru ca investitorii straini sa inceapa sa investeasca in hoteluri din SUA si in mod special in New York", a spus Daniel Lesser, director la firma de consultanta in real estate CB Richard Ellis, incercand sa explice cum hotelurile considerate candva riscante sunt acum la mare cautare.
In New York, cea mai recenta tranzactie in care au fost implicati investitori straini a fost anuntata la inceputul lunii iunie.
Atunci, lantul hotelier Istithmar, controlat de familia regala din Dubai, a facut public faptul ca a fost de acord sa cumpere fostul hotel Knickerbocker din Times Square, situat la intersectia dintre Broadway si 42nd Street, pentru aproximativ 300 de milioane de dolari (240 mil. euro). Desi cladirea de 16 etaje din caramida rosie a fost intre timp transformata in spatiu destinat pentru birouri si retail, iar acum include si un magazin Gap, Istithmar a spus ca planuieste sa o transforme la loc intr-un hotel de lux.
In octombrie anul trecut, printul Alwaleed bin Talal, care face parte din familia regala din Arabia Saudita, a cumparat inapoi un pachet de actiuni al hotelului Plaza, pe care il vanduse in 2004 impreuna cu partenerul sau de afaceri din acea perioada, hotelurile Millenium si Copthorne din Londra, companiei EL-AD Properties pentru suma de 675 milioane de dolari (535 mil. euro).
Hotelul Plaza, situat la intersectia dintre Fifth Avenue si Central Park South, urmeaza a fi transformat in complexuri de apartamente, camere de hotel, dar si apartamente care pot fi folosite atat drept camere de hotel, cat si ca apartamente ce pot fi inchiriate sau cumparate, printul urmand a se ocupa strict de partea hoteliera.
O alta mare tranzactie a fost cumpararea, in toamna trecuta, a Casei Essex, situata pe Central Park South 160, de catre seicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, actualul conducator al Dubaiului, pentru aproximativ 440 de milioane de dolari. A fost una dintre cele mai scumpe achizitii de hoteluri de anul trecut din SUA, potrivit firmei de audit si consultanta, PricewaterhouseCoopers. Hotelul va fi primul din lantul hotelier Jumeirah care va fi amplasat in America de Nord.
In iulie 2005, hotelurile Taj si palatele din India si-au asumat administrarea hotelului Pierre, situat la intersectia dintre Fifth Avenue si 61st Street, care apartine lantului hotelier Four Seasons. Hotelurile Taj au fost de acord sa plateasca coproprietarilor o chirie anuala de
5 milioane de dolari si sa investeasca aproximativ 40 de milioane de dolari in renovari ale hotelului, care de acum se va numi Taj Pierre.
"Piata este destul de puternica acum, asa ca anumite persoane profita de acest ciclu si au inceput sa vanda in maximele pietei", a spus Bruce Blum, vicepresedinte executiv al Grupului de Investitii si Consultanta pentru Oxford House si consultantul seicului Mohamed in achizitia Casei Essex. "A fost ceva anormal ca aceste oportunitati sa devina disponibile toate in acelasi timp", a adaugat Blum.
Hotelurile Taj au incercat sa intre pe piata de lux din New York de cativa ani, facand oferte fara succes pentru hotelurile Carlyle si Ritz-Carlton din Central Park, New York, potrivit lui Raymond Bickson, seful executiv si directorul administrativ al hotelurilor Taj.
"Daca nu te afli in New York sau Londra, intr-un fel sau altul, nu te afli deloc pe platforma mondiala. Noi urmarim orasele cheie pentru ca ele sunt furnizorii principali ai pietelor noastre. Trebuie sa te faci cunoscut in New York daca vrei sa cunosti in detaliu fiecare lant hotelier in parte", a spus Bickson.
Dar si alte afaceri care implica investitori straini sunt in curs de dezvoltare.
Mark Gordon, patronul si directorul administrativ al grupului de lodging (pensiuni si locuinte temporare) ce apartine firmei bancare de investitii Sonneblick-Goldman, care a realizat achizitia Casei Essex, a spus ca echipa sa se pregateste pentru vanzarea a doua hoteluri din New York unui nou fond de investitii hotelier european care inca nu are un nume. Gordon nu a vrut sa dezvaluie care dintre cele doua hoteluri va fi vandut. "Ei au un depozit nereturnabil in banca pentru achizitionarea a doua hoteluri. Erau atat de entuziasmati la aflarea acestei oportunitati, ca au urmarit aceste bunuri chiar inainte de a fi strans banii necesari, ceea ce este un comentariu destul de interesant atunci cand vine vorba de cererea pietei", a spus Gordon.
Atunci cand contractul de administrare al unui hotel devine valid, competitia instantaneu creste. "Pentru Pierre au fost luate in considerare mai mult de 15 sau 16 companii, asa ca sunt clar incantati ca am reusit sa intram pe piata din New York", a spus Bickson.
Competitia a ajutat la cresterea preturilor pentru hoteluri.
"Daca este un brand international care vrea sa vina in New York, s-ar putea sa fie nevoiti sa cumpere la un pret mai putin bun decat cel la care ar cumpara un investitor hotelier obisnuit", a spus Kirk Reed de la PricewaterhouseCoopers.
"Dupa ce afacerile sunt incheiate, este mai mult decat sigur ca lanturile internationale vor face renovari importante in hoteluri impreuna cu alte schimbari. De asemenea, s-ar putea sa creasca nivelul serviciilor, deoarece multi dintre ei sunt operatori de lux care incearca sa se faca cunoscuti pe piata atat de competitiva din New York", a spus Jose Alvarez, vicepresedintele grupului hotelier Trammell Crow Company.
Asadar, ce inseamna acest lucru pentru operatorii de hoteluri locale din New York? "Piata hoteliera din New York are atat de putine camere ca este mai mult ca sigur ca nu va avea un efect prea rasunator", a raspuns Art Adler, directorul administrativ al diviziei de hoteluri ce apartine companiei Jones Lang LaSalle, o firma de servicii imobiliare.
Cu aproximativ 3.700 de camere de hotel pierdute in urma transformari lor in apartamente incepand cu 1999, potrivit PricewaterhouseCoopers, New York se confrunta cu riscul de a avea mai putine camere decat cererea de pe piata. Aceasta situatie a crescut deja costul camerelor de la 190 de dolari (150 euro) pe noapte la 210 dolari (165 euro), in medie, in primul trimestru al acestui an. "Atunci cand orasul este aglomerat, accepti sa iei o camera oriunde gasesti", a spus Adler.
Cateva hoteluri noi sunt construite in special pentru categoria de lux. Pretul mare al terenurilor, preturile ridicarii constructiei si o piata considerabil de mare a apartamentelor au fost principalele cauze de descurajare ale dezvoltarii industriei hotelire.
Gordon este de parere ca oportunitatea exista, insa doar pentru proprietarii de hoteluri straine.
"Poate ca afacerile au o componenta residentiala doar pentru ca banii sunt atat de ieftini, dar eu cred ca in urmatorii trei ani se vor construi importante hoteluri de lux", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO