Business Internaţional

iOS 8, la un pas de lansare: Cu ce îmbunătăţiri vine noua versiune a sistemului de operare de la Apple?

iOS 8, la un pas de lansare: Cu ce îmbunătăţiri vine...

Autor: Luciana Georgescu

22.04.2014, 13:17 6596

Apple va dezvălui noua versiune a sistemului de operare iOS 8 pentru smartphoneuri şi iPaduri, care vine cu îmbunătăţiri ale serviciilor şi aplicaţiilor deja existente, dar şi cu caracteristici complet noi, scrie Business Insider.

iOS 8 va fi prezentat în cadrul Conferinţei mondiale a dezvoltatorilor Apple, care va avea loc în luna iunie a acestui an.

Versiune precedentă a sistemului de operare, iOS 7, a schimbat complet interfaţa pentru telefoanele mobile. În plus, lansarea iOS 7 a marcat un moment important pentru Apple, fiind pentru prima dată când renumitul Jony Ive, vicepreşedintele departamentului de design industrial al companiei, a contribuit la stabilirea elementelor de estetică, pe partea de software. După lansarea iOS 7, Ive a fost promovat pentru a coordona departamentul responsabil pentru designul de software al producătorului american.

iOS 8 nu va aduce atât de multe schimbări ca versiunea anterioară, însă zvonurile din presă spun că Apple a adăugat caracteristici complet noi.

  1. Healthbook

Healthbook este o aplicaţie nouă care monitorizează starea de sănătate a utilizatorului. Acesta îşi poate măsura caloriile arse, tensiunea arterială, nivelul de zahăr şi de oxigen din sânge, îşi poate monitoriza somnu şi poate vedea nivelul de hidratare de care are nevoie zilnic, în funcţie de activităţile întreprinse, potrivit 9to5 Mac, cel mai important furnizor de zvonuri adeverite pentru produsele Apple. 

Apple nu a dezvăluit modalitatea prin care va colecta astfel de date. Aplicaţia M7, care gestionează informaţii venite de la senzori, însă este imposibil ca acelaşi sistem să fie folosit pentru a măsura tensiunea arterială sau nivelul de hidratare necesar fiecărui utilizator.

  1. Hărţile vor fi îmbunătăţite

Aplicaţia lansată în 2012, odată cu iOS 6 a fost un dezastru complet pentru compania Apple. Tim Cook, CEO-ul companiei, a fost nevoit să redacteze o scrisoare, publicată ulterior pe siteul oficial, în care îşi cerea scuze utilizatorilor pentru sistemul defectuos.

Noua versiune a sistemului de operare ar putea veni cu îmbunătăţire importante, precum informaţii mai precise despre locaţii şi va oferi direcţii de mers pentru trenuri, autobuze şi metrou.

  1. iTunes Radio

iTunes Radio este serviciul de streaming multimedia conceput de compania Apple special pentru iOS 7. Momentan serviciul poate fi accesat doar prin intermediul iTunes, însă iOS 8 va permite utilizarea acestei aplicaţii fără a fi necesară înregistrarea în iTunes Store. Această caracteristică îi va permite prducătorului american să concureze cu produse similare precum, Spotify, Pandora sau Beats Audio.

  1. Aplicaţiile Preview şi Text Edit

iOS 8 va aduce pe ecranele utilizatorilor şi aplicaţiile Preview, pentru fotografii şi documente PDF şi Text Edit, similară Notepadului pentru Windows, prin intermediul căreia pot fi vizualizate documente.

Versiunile existente ale acestor aplicaţii pot fi sincronizate cu iCloud, însă documentele nu pot fi vizualitate de pe telefon sau iPad, situaţie care s-ar putea schimba odată cu lansarea iOS 8.

  1. Centrul de jocuri va fi eliminat

Centrul de jocuri va fi eliminat, potrivit 9to5 Mac. Caracteristicile existente, precum posibilitatea de a primi provocări de la prieteni va fi încorporată în iOS Games.

  1. Îmbunătăţirea asistentului virtual Siri

Apple încearcă să extindă compatibilitatea lui Siri cu părţi terţe. În prezent, asistentul virtual este compatibil cu  aplicaţia OpenTable şi poate prelua rezultate prin motorul de căutare Wolfram Alpha. Producătorul american doreşte extinderea acestor caracteristici pentru alte servicii şi aplicaţii, potrivit The Information.

Siri ar putea fi dotat cu funcţii noi, care i-ar permite să îndeplinească mai multe sarcini. Momentan, Siri pare mai degrabă un motor de căutare verbal decât un asistent virtual.

  1. Centrul de notificări Apple

Noua versiune iOS 8 ar putea comasa cele 3 taburi (Today, All şi Missed) într-o  singură secţiune – Today, pentru a oferi utilizatorilor o eficienţă mai mare.

  1. Reţeaua LTE va susţine apelurile de voce

Această caracteristică le permite utilizatorilor derularea apelurilor de voce prin aceeaşi reţea ca traficul de date. În mod normal, apelurile de voce sunt procesate prin 3G, chiar dacă telefonul este conectat la 4G, însă potrivit 9to5Mac, iOS 8 va suporta reţeaua LTE.

  1. Îmbunătăţirea aplicaţiilor deja existente

Aplicaţia pentru mesagerie va fi îmbunătăţită, astfel încât să steargă automat conversaţiile vechi. De asemenea, Apple testează o versiune nouă pentru CarPlay, care permite conectarea telefonului la tabloul de bord al maşinii fără a fi necesară utilizarea unui cablu.

Dezvoltatorii americani vor introduce sincronizarea între aplicaţii, ceea ce presupune partajarea de date între anumite aplicaţii. Această caracteristică va permite utilizatorilor să editeze o fotografie mult mai uşor, pentru ca ulterior să o distribuie automat pe Facebook sau Instagram. În prezent, fotografiile trebuie distribuite manual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO