Business Internaţional

Irakul anunta reluarea exporturilor de petrol dupa ce ONU ridica sanctiunile

26.05.2003, 00:00 20



Autoritatile irakiene au anuntat ca Irakul isI va relua exporturile de petrol in cel mult trei saptam=ni, iar procesul de reconstructie poate incepe c=t de cur=nd, dupa ce Natiunile Unite (ONU) au votat ridicarea sanctiunilor economice impuse Irakului cu 13 ani in urma.



"Deocamdata mai avem o serie de probleme, in special in sectorul de telecomunicatii, dar in doua, maxim trei saptam=ni, Irakul va reveni din nou pe piata", a spus Thamir Ghadhban, director al ministerului petrolului din Irak.



Reluarea exporturilor din Irak este o problema spinoasa pentru statele OPEC (Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol), care se vor reuni la Qatar pe data de 11 iunie pentru a stabili strategia aferenta trimestului al treilea al anului.



OPEC a impus, deja, o reducere de productie care va intra in vigoare de la inceputul lunii iunie si da semne ca ar putea lua o decizie similara si la Qatar, daca Irakul va reveni pana atunci pe piata.



La sfarsitul saptam=nii trecute, ONU au ridicat sanctiunile impuse cu 13 ani in urma, deschiz=nd drumul pentru reluarea exporturilor.



Peste o mie de firme vor sa reconstruiasca



Mai multe firme europene si asiatice au participat la sfarsitul saptam=nii trecute la o reuniune organizata la Londra de compania americana Bechtel Group Inc. din industria constructiilor, care a primit unul dintre cele mai importante contracte de reconstructie din Irak. Bechtel ar putea beneficia de finantare de p=na la 680 de milioane de dolari .



Conducerea Bechtel a anuntat ca cel putin 90% din lucrarile anticipate vor fi realizate cu ajutorul unor parteneri cu rol secundar, oferind posibilitatea obtinerii unor contracte importante de mai multe milioane de dolari.



Peste o mie de reprezentanti ai companiilor interesate au invadat hotelul londonez in care a avut loc reuniunea, obligand organizatorii sa ia masuri pentru extinderea salii de conferinte.



Companiile britanice considera ca ar trebui sa beneficieze de un tratament preferential, pentru ca armata din aceasta tara a luptat alaturi de trupele americane impotriva lui Saddam Hussein.



Alaturi de reprezentantii sectorului corporatist britanic s-au mai prezentat si alte firme europene si asiatice, precum si un grup de irakieni aflati in exil, care spera sa revina in tara de origine si sa isi deschida propria afacere.



Desi reprezentantii Bechtel au declarat ca oferta este valabila pentru toata lumea, o serie de firme si-au exprimat opinia ca procesul de inregistrare a candidaturii pare sa defavorizeze societatile non-americane.



Petrolul creste din nou



Pretul petrolului a crescut vineri, continuand tendinta ascendenta inceputa in urma cu doua saptamani, in contextul in care impactul razboiului se atenueaza si in atentia pietelor internationale revine problema rezervelor scazute.



La bursa din Londra, barilul se tranzactiona cu 26,36 dolari, cu 39 de centi mai mult decat in sedinta precedenta, in timp ce contractele din Statele Unite erau incheiate la un pret de 29,25 dolari pe baril, in crestere cu 40 de centi.



"Efectele post-conflict se atenueaza si pietele revin la normalitate. Dar aceasta normalitate este mai dificila decat se anticipase", a aratat analistul Paul Horsnell, de la banca de investitii J.P.Morgan.



Potrivit lui Paul Horsnell, rezervele americane sunt cu aproape 98 de milioane de barili mai mici decat media pe ultimii cinci ani, in contextul in care SUA consuma zilnic 20 de milioane de barili, aproape un sfert din totalul mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO