Business Internaţional

Irakul influenteaza dolarul si petrolul

29.06.2004, 00:00 18

Dolarul s-a apreciat comparativ cu yenul si cu francul elvetian dupa ce SUA a transferat autoritatea sa unui guvern irakian de tranzitie, cu doua zile mai devreme decat era prevazut.
"Prin grabirea procesului, coalitia s-ar putea sa-i fi luat putin prin surprindere pe rebeli. Miercuri lumea se temea ca ar putea exista probleme in ceea ce priveste transferul de suveraniate", a declarat Kamal Sharma, expert in probleme de strategie valutara la Dresdner Kleinwort Wasserstein, in Londra.
Potrivit lui David Mann, specialist in probleme de strategie valutara la Standard Chartered Bank, in Londra, care, conform unui sondaj realizat de Bloomberg, a previzionat cel mai corect evolutia cursului euro-dolar in primul trimestru, "pe termen scurt, acest fapt (transferul de autoritate) va avea o influenta pozitiva asupra dolarului". "Totusi deasupra Irakului este inca un nor intunecat", iar daca "atacurile se inmultesc, vor beneficia valute precum francul elvetian".
Ieri un dolar era cotat la 1,25 franci elvetieni si respectiv 108,14 yeni japonezi.
De asemenea, si moneda europeana s-a depreciat fata de dolar. Aceasta dupa ce ministrul german de finante Hans Eichel a declarat ca redresarea celei de a doua economii a Europei nu este inca ferma.
"Europa continua sa fie o zona cu crestere economica lenta", este de parere Paul Robson, specialist in probleme de strategie valutara la Royal Bank of Scotland Group Plc., in Londra. In consecinta, "euro va ramane probabil slab".
Ieri moneda europeana era evaluata la 1,2172 dolari.
Preturile futures la titei au scazut ieri la New York dupa ce Irakul (care detine, potrivit estimarilor British Petroleum, a treia rezerva de petrol din lume) a reluat sambata exporturile prin terminalele din Golful Persic si greva muncitorilor petrolieri din Norvegia (al treilea exportator mondial de petrol) s-a incheiat vineri. Scaderea pretului se datoreaza si grabirii transferului de suveranitate in Irak, fata de data prevazuta initial, de 30 iunie.
Irakul exporta acum din nou prin terminalele de la Basra si Khor al-Amaya 1,68 milioane de barili pe zi.
Saptamana trecuta, pretul titeiului a cunoscut o scadere de 3,7%, cea mai substantiala scadere saptamanala in trei luni.
Pretul petrolului era ieri de 37,04 dolari barilul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO