Business Internaţional

Iranul arată cu degetul şi susţine că ă are dovezi privind implicarea Occidentului în proteste

Iranul arată cu degetul şi susţine că ă are dovezi...

Autor: Mihai Draghici

28.11.2022, 15:00 52

Administraţia de la Teheran a anunţat, luni, că are dovezi privind presupusa implicare a Statelor Unite şi a altor ţări occidentale în protestele violente din Iran şi l-a convocat pe ambasadorul Germaniei în contextul unei anchete a Naţiunilor Unite.

"Avem informaţii specifice care dovedesc că Statele Unite, naţiunile occidentale şi unii aliaţi ai SUA au avut un rol în proteste", a declarat Nasser Kanaani, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de agenţia Reuters.

Protestele din Iran au izbucnit ca reacţie la moartea unei tinere kurde, Mahsa Amini, în custodia Poliţiei moravurilor, care verifică respectarea cu stricteţe a codului vestimentar islamic. Manifestaţiile s-au extins pe fondul situaţiei sociale din Iran şi a nemulţumirii faţă de regimul islamist de la Teheran. Iranul acuză că protestele sunt alimentate de Occident, pe fondul disensiunilor referitoare la reactivarea Acordului atomic din 2015.

Conform unor cifre neconfirmate, peste 450 de protestatari au fost ucişi în confruntări cu forţele de ordine, dar şi 60 de agenţi de poliţie. Peste 18.000 de protestatari au fost reţinuţi.

Ministerul iranian de Externe a anunţat că nu va coopera în ancheta iniţiată de ONU privind reprimarea protestelor şi l-a convocat pe ambasadorul Germaniei.

"După iniţiativa Germaniei de a organiza o reuniune specială a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema recentelor evenimente din ţara noastră, ambasadorul german a fost convocat la Ministerul de Externe. Iranul nu va coopera cu niciun mecanism constituit în baza unei rezoluţii politice şi instrumentalizate", a declarat un oficial iranian citat de cotidianul Le Figaro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO