Business Internaţional

Iranul critică Polonia pentru decizia de a găzdui un summit organizat de Statele Unite

Iranul critică Polonia pentru decizia de a găzdui un...

Autor: Teodora Marinescu

13.01.2019, 12:19 301

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat vineri că Statele Unite vor organiza un summit, care va avea loc la Varşovia în perioada 13-14 februarie, care are obiectivul promovării stabilităţii în Orientul Mijlociu, inclusiv " elementul important de a ne asigura că Iranul nu are influenţă destabilizatoare".

Un oficial din cadrul Ministerului iranian de Externe i-a transmis reprezentantului Poloniei la Teheran că Iranul percepe decizia de a găzdui summitul un ca fiind "un act ostil împotriva Iranului" .

"Reprezentantul Poloniei a oferit explicaţii privind conferinţa şi a susţinut că aceasta nu este anti-Iran", a informat agenţia IRNA.

Vineri, ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a criticat Polonia pentru găzduirea summitului.

"Guvernul polonez nu poate spăla ruşinea: în timp ce Iranul a salvat polonezi în cel de al Doilea Război Mondial, acum aceasta găzduieşte un circ anti-Iran", a declarat Zarif.

Zarif se referea la găzduirea a cel puţin 100.000 de refugiaţi polonezi în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Relaţiile între Washington şi Teheran au devenit şi mai tensionate după ce preşedintele american Donald Trump a decis în luna mai să retragă Statele Unite dintr-un acord nuclear semnat în 2015 şi să reimpună sancţiunile împotriva Iranului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO